Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci

Video: Lansiran satelit Sentinel-2B

Satelit Sentinel-2B lansiran je u utorak raketom Arianespace Vega iz Kouroua u Francuskoj Gvajani.

Težak 1,1 tonu, ovo je peti satelit lansiran u sklopu Copernicusa – programa promatranja Zemlje pod pokroviteljstvom Europske komisije i Europske svemirske agencije (ESA).

Sateliti u sklopu ovog programa snimaju slike visoke rezolucije širom Zemlje, skupljajući informacije koje “pomažu unapređenju poljoprivrede, nadgledaju svjetske šume, otkrivaju zagađenja u jezerima i priobalnim vodama, te doprinose u mapiranju katastrofa,” navodi se u objavi ESA-e.

Za pet dana pokrit će Zemlju

Sentinel-2B će biti pozicioniran u orbiti naspram Sentinela-2A kako bi se postiglo optimalno pokriće i dostava podataka.

Ovaj par satelita će ‘prekriti’ cijelu površinu Zemlje u pet dana. Ponudit će dosad neviđen pogled na Zemlju, te će znatno unaprijediti mogućnost praćenja i predviđanja promjena u vegetaciji i vodenih zagađenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Sci

Europska svemirska agencija (ESA) odlučila je aktivirati “sigurne postavke” svoje četiri svemirske misije zbog pandemije koronavirusa. Razlog za ovaj potez je namjera ESA-e da...

Future

Internet svima, a ne samo njima

Hi-tech

Britanska tvrtka Earth-i potvrdila je uspješno lansiranje prototipa satelita. Imena CARBONITE-2, satelit je rana testna verzija planirane „konstelacije satelita“ koja će biti prva mreža...

Oglašavanje