Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Virtualna stvarnost kao terapija protiv anksioznosti i bolova

Virtualna stvarnost ima mnogo namjena

Donedavno se o tome samo pričalo, a sad će nam možda prva asocijacija na virtualnu stvarnost biti pomaganje nekim pacijentima. Naime, jedna francuska bolnica već sada koristi VR (virtualna stvarnost) protiv bolova umjesto lijekova.

Za sve je kriv francuski startup Healthy Mind koji je započeo s kliničkim testiranjima VR terapije u bolnici St Joseph.

Njihov terapeutski VR sustav napravljen je u suradnji s liječnicima i psiholozima, a bazira se na ideji da interaktivno gledanje VR prizora može odvući pažnju pacijenta i opustiti ga do te mjere da mu ublaži bolove pa mu nije potrebno davati lijekove.

Posrijedi nisu samo bolovi, nego i anksioznost koja se može liječiti VR tehnologijom. Liječnici su još prošle godine primjenjivali VR kod ljudi s nekom fobijom, primjerice strahom od visine koji im je počeo preuzimati život.

Pacijenti moraju jednostavno staviti na glavu VR headset i potom uroniti u 3D svjetove na kojima se prikazuju najrazličitiji prizori , kao što se može vidjeti u videu ispod.

Dr. Olivier Ganasioa, koji je voditelj hitne službe bolnice St Joseph, tvrdi da je korištenje VR tehnologije poput hipnoze, jer pacijentima na hitnoj uspješno odvlači pažnju i uklanja anksioznost. Vjeruje kako će se kroz 10 godina to rutinski koristiti u bolnicama.

Znanstvenici sad žele provođenje dodatnih studija u kojima će se testirati može li se VR koristiti kao – placebo terapija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Sastanci putem interneta iz svojih domova zbog pandemije koronavirusa su postali svakodnevica, a tvrtka HTC je ponudila nešto novo po tom pitanju. HTC je...

Gaming

Tvrtka Valve odlučila je ukinuti podršku za macOS na svojoj platformi za virtualnu realnost. To je objavljeno na SteamVR forumu, gdje je napisao da...

Gaming

Iz tvrtke Valve, stigla je objava kako su dodali nove opcije u Steam trgovinu. Tim potezom, kako kažu, trebalo bi biti olakšano kretanje kroz...

Gaming

Valve je objavio da bi ova igra trebala izaći na Steamu 23. ožujka. Te vijesti su izašle skupa s fotografijama iz igre, a objavljene...

Oglašavanje