Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Vjerovali ili ne, testira se mogućnost upravljanja TV-a mislima

Napredni Samsung

Samsung odnedavno testira mogućnost upravljanja TV-a mislima. Upravo tako. Sama ideja kontroliranja predmeta pomoću našeg uma nije toliko nedostižna. Evo i zašto.

Ništa paranormalno

Iako naslov podsjeća na neku scenu iz sf filma ili kakve (distopijske) priče, ništa takvo nije u pitanju. U prošlosti smo već vidjeli kako, pomoću našeg mozga, možemo kontrolirati uređaje poput invalidskih kolica.

Evo i kako:

Upravo zbog ovakvih stvari korištenje mozga za kontroliranje TV-a ne izgleda toliko izbezumljujuće.

Zapravo, tijekom Samsung Developer konferencije, ta kompanija je razotkrila kako rade na jednom zanimljivom softveru. On bi potencijalno pomogao  korisnicima dajući im mogućnost da kontroliraju svoje televizore. Pomoću svog mozga, dakako.

Projekt, ali ne za sve nas

Prema onome što tvrdi južnokorejski div, rad na jednom takvom projektu započeo je još prije nekoliko mjeseci. Sudjeluju u partnerstvu s Center of Neuroprosthetics of the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj. Cijela ideja vodilja je pokušati omogućiti kontroliranje uređaje onima koji imaju određene ograničene sposobnosti. Dakle, u pitanju su ljudi s invaliditetom.

„Željeli bismo moći osigurati dostupnost stvari ljudima koji se ne mogu samostalno kretati ili koji imaju neka druga ograničenja u pokretima. Kreiramo tehnologiju koja je složenija, također inteligentnija, ali ne treba zaboraviti ni da se ovakva tehnologija stvara kako bi se bolje povezivala s ljudima.“  Riječi su to Ricarda Chavarriaga iz EPFL-a, koji također surađuje na spomenutom projektu.

Samsung nije baš usamljen u pokušaju da upotrijebi tehnologiju ne bi li pomogao osobama s invaliditetom. Tijekom Netflixovog Hack Daya su tako Netflixovi inženjeri iskoristili TrueDepth kameru iPhone X-a da omogući navigaciju okom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Korisnici će dobivati Samsung Rewards bodove za svaku kupovinu koji izvrše karticom pomoću Samsung Pay-a

Biznis

Karticu će lansirati u suradnji s tvrtkom SoFi.

Gadget

Je li 128GB prostora za pohranu podataka zaista dovoljno u nadolazećim flagship modelima pametnih telefona? Samsung je nedavno lansirao Galaxy S20 seriju svojih uređaja,...

Biznis

Od koronavirusa širom svijeta, a najviše u Kini umrlo je preko 720, a zaraženo oko 35.000 ljudi. Koronavirus izuzetno utječe na mobilne tvrtke i...

Oglašavanje