Automoto

Njemačka će 2021. godine zamijeniti regionalne dizel vlakove s vlakovima na vodik

Pomak od dizel motora na čistu energiju se nastavlja. Njemačka je potpisala sporazum s francuskom tvrtkom Alstom da će izraditi seriju vlakova na vodik koji će biti spremni za rad 2021. godine.

Alstom je izjavio da će napraviti 14 vlakova bez štetnih emisija, pod nazivom Coradia iLint, koji mogu putovati do 1.000 kilometara na sat na rezervoaru punom vodika i dosežu maksimalnu brzinu do 140 km na sat.

Njemačka odabire vodik umjesto dizela

Kako prenosi Reuters, sporazum i izjave o njemu stižu otprilike u vrijeme kada se u gradu Bonnu u Njemačkoj raspravlja o klimatskim promjenama. Tijekom ovih razgovora, gotovo 200 država se udružilo u pokušaju da poboljšaju svoje planove vezane za klimatske promjene i da oblikuju globalni sporazum o klimi.

„Ovaj dan predstavlja pravu revoluciju u željezničkom prijevozu i veliki korak prema čistom sustavu mobilnosti“, rekao je Gian Luca Erbacci, viši potpredsjednik za Europu u Alstomu. „Prvi put u svijetu, regionalni vlak s vodikovim pogonom zamijenit će dizel vlakove, stvarajući nula emisija s istim performansama kao i obični regionalni vlak i autonomiju do 1.000 kilometara.“

Vozila s pogonom na vodik, poput Toyotinih vodikovih kamiona, tijekom rada ispuštaju samo vodene pare, što ih čini nevjerojatno eko-prihvatljivom alternativom dizelu koja neće proizvoditi štetne emisije i pogoršavati globalno zatopljenje. Pored nastojanja drugih proizvođača automobila kao što su Honda i projekata poput Hesle, postalo je očito da ljudi žele ulagati u vodikove gorive ćelije, jer su one jeftinije i bolje za naš okoliš.

Komentiraj

Odgovori

Vrh