Geekmaxi
Hi-tech

Wi-Fi u stranim gradovima i njegove opasnosti

Vjerojatno se jedva čekate spojiti na besplatni bežični internet kad negdje odsjednete

Foto: Pixabay

Da je Wi-Fi divna blagodat današnjeg vremena niste svjesni samo vi, nego i hakeri. Mnoge sigurnosne kompanije (primjerice Kaspersky i SensePost) godinama ističu kako je javni Wi-Fi veliki sigurnosni rizik, no nikoga za to pretjerano nije briga.

Ako mislite da su hoteli s većim brojem zvjezdica sigurna oaza, prevarili ste se. Analitičari tvrde da je hotel jedno pravo minsko polje za one neinformirane. Pristojbe za pristup na internet nisu prepreka hakerima koji znaju stvarati lažne bežične mreže sličnog imena kao hotelski Wi-Fi. To je početna točka od koje poslije slijede potencijalni malwarei, virusi i trojanci koji s vremenom mogu dati pristup korisnikovim privatnim podacima.

Jako malo hotela koristi ikakvu vrstu enkripcije, a vrhunac svega je bila Darkhotel afera u kojoj su hakeri ciljali isključivo na dužnosnike i ostale visokoprofilirane poslovnjake koje odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica.

Pored tradicionalne metode ignoriranja bežične mreže hotela, još je nekoliko načina skrivanja od znatiželjnih očiju. Instalirani VPN će, pored zaštite lokacije, zaštititi i prijenos vaših podataka složenom enkripcijom. Dakako, VPN također nije potpuno siguran, no bolje išta nego ništa. Druga, a vrlo jednostavna stvar za napraviti je osobno upitati za točno ime i vrstu mreže ugostitelja. 

Najsigurniji oblik prometa podataka tijekom putovanja je 4G mreža. Ovisno o pružatelju usluga, moguće je isposlovati pogodnu cijenu paketa za poslovne ljude te se tako riješiti potencijalnog rizika spajanja na bežičnu mrežu.

I ugostitelji bi trebali znati za mjere predostrožnosti. Morali bi planirati integraciju najnovijih sigurnosnih i mrežnih rješenja koja će nuditi podatkovne pakete prilagođene potrebama korisnika. Sigurnosne kompanije nude UTM rješenja (Unified Threat Management). To je mrežna sigurnost za goste koja odgovara svim ugostiteljima čiji posjetitelji traže velik broj brzih internetskih veza. Isto vrijedi također za kafiće, autobusne kolodvore ili čak i manje gradove.

Uoči otkrivanja ranjivosti KRACK koja zlorabi četverostruki handshake pristupanja bežičnoj mreži, stručnjaci su predstavili novi protokol WPA3. Bit će dostupan tijekom 2018., a njegove blagodati su enkriptirani prijenos podataka čak i za javne Wi-Fi signale.

Dok to ne stigne, najsigurnije je koristiti čari VPN-a ili mobilnog interneta za one koji se boje opasnosti.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh