Geekmaxi
Web & IT

Windows 10 se i dalje ne može natjecati s popularnošću sedmice

Windows 7 i dalje jaše

Foto: YouTube

Već su 3 godine prošle otkako je Microsoft 2015. predstavio Windows 10, i sada aktualnu inačicu popularnog operativnog sustava.

Windows 7 je ipak i dalje najpopularniji Microsoftov operativni sustav. Sedmica će idućeg ljeta proslaviti svoj deseti rođendan, a tržišne brojke su pokazale da korisnici ostaju uz njezina provjerena rješenja bez obzira na novije opcije koje se nude.

Prema najsvježijim statistikama, sustav radnog imena Vienna dominira s 41,23% udjela na tržištu, dok mu desetka gleda u leđa s 36,58%.

Windows 10 je na 700 milijuna uređaja, a to je daleko manje od najavljene milijarde koju je Microsoft i htio postići prije tjedan dana. Svakako ne napreduju munjevitom brzinom, jer su u prosincu izbrojali 600 milijuna, a 2 godine ranije 400 milijuna korisnika.

Dakle, nisu još ni udvostručili broj uređaja na koje je desetka instalirana u prvoj godinu dana od svog izlaska. Zato su rok za milijardu još prije prošlog prosinca pomaknuli do prosinca 2019. što je, i dalje, optimistično.

Omiljena sedmica je još u siječnju 2015. došla u fazu proširene podrške, kad je Microsoft prekinuo mainstream support za sustav. Proširena podrška (extended support) traje do siječnja 2020. g.

U travnju 2017. je Microsoft potpuno prekinuo support operativnog sustava Windows Vista, a poslije samo 5 godina, u siječnju su rekli zbogom Windowsu 8. Iskustvo je zasad još uvijek poželjnije od noviteta, bar tako izgleda, jer Windows 7 nastavlja dominirati.

Na kraju, ako se sami budete dvoumili oko izbora operativnog sustava, sljedeći  video možda malo pomogne pri donošenju odluke:

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh