Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Windows RT izgleda i radi kao Windows 8, ali…

Uvod u Windows RT

Uvod u Windows RT
…postoje neke razlike, s kojima ćete se uskoro upoznati.

Od danas je službeno moguće nabaviti Windows 8 i Windows RT. Ono što mnoge potencijalne korisnike zbunjuje je upravo taj RT. U ovom članku imate priliku pobliže se upoznati s tom inačicom Windowsa te vidjeti zadovoljava li vaše potrebe ili ćete ipak posegnuti za ‘punokrvnom’ verzijom Windows 8.

Za početak, nije uopće čudno što se potencijalni korisnici zbune prilikom proučavanja svih tih termina jer sve se čini kao jedno te isto, ali zapravo postoje konkretne razlike i ako izaberete nešto što ne odgovara vašim potrebama sigurno će vam biti narušeno korisničko iskustvo. Čak i dio prodavača nije najbolje upoznat s nekim razlikama zbog čega Microsoft uči prodavače da Windows 8 i RT nisu isto.

Windows RT novi je operacijski sustav koji se temelji na sustavu Windows, a optimiziran je za tanka i lagana računala s baterijom produženog trajanja koja su namijenjena korištenju dok ste u pokretu. Windows RT funkcionira isključivo s aplikacijama koje se instaliraju putem Windows trgovine tako da se ne trebate brinuti je li softver koji instalirate kompatibilan. Windows Update automatski održava PC ažurnim, a Windows Defender pruža aktualnu zaštitu od virusa i zlonamjernog softvera.

Iz prethodnog citata moguće je zaključiti da osim što se Windows 8 i Windows RT razlikuju u hardveru na kojemu se vrte da se isto tako razlikuju i po pitanju načina korištenja softvera. Dakle, Windows RT izgleda i radi kao Windows 8, ali ne koristi tradicionalne Windows programe nego ih preuzimate iz Windows trgovine (Windows Store). Windows RT aplikacije će raditi na Windowsima 8, ali ne i obrnuto, osim ako neće biti posebno dizajnirane za oba OS-a.

Windows RT sadržava:

  • Windows Update i Windows Defender
  • Šifriranje uređaja za dodatnu zaštitu podataka
  • PC se odmah može uključiti pomoću povezanog stanja pripravnosti
  • Instalirani su Microsoft Office Home & Student 2013 RT Preview, s novim verzijama programa Microsoft Word, Excel, PowerPoint i OneNote s mogućnošću korištenja dodira

Značajke koje nisu dio sustava Windows RT:

  • Windows Media Player
  • Windows Media Center
  • Udaljena radna površina
  • Pridruživanje domeni

Još jednom se vraćamo na hardver, ali ovaj put nije u pitanju hardver na kojemu se pokreće Windows RT nego periferija. Windows RT kompatibilan je s pisačima, miševima, tipkovnicama i drugim uređajima koji su certificirani za sustav Windows RT. Ti uređaji imaju logotip Certificirani za Windows RT te za njih ne trebate instalirati upravljačke programe.

Windows RT

Kome je namijenjen Windows RT?
Nezahtjevnim korisnicima koje ne zanimaju previše tehnički detalji, koji žele da sve brzo i jednostavno radi, koji hoće da sve bude na svom mjestu kada sustav prvi put pokrenu bez da moraju dodatno intervenirati i ‘kopati’ po opcijama. Ako ste se prepoznali u prethodnom onda je Windows RT pravo rješenje za vas i možete se upustiti u nabavku Windows RT uređaja te svakako proučite

Vodič za kupovinu računala sa sustavom Windows‘Računala dizajnirana za novi sustav Windows isporučuju se s aplikacijama koje će se prikazati na vašem početnom zaslonu i povezati vas s dragim osobama. Uz aktivne pločice aplikacije, ljudi i web-mjesta udaljena su samo jedan dodir, što vam omogućuje da budete informirani o onom što vam je važno. Računala sa sustavom Windows otvaraju vam mogućnost korištenja novih aplikacija koje su dostupne u Windows trgovini. Većina aplikacija podržava dodirne naredbe te možete koristiti povlačenje prstom, dodir i zumiranje, no aplikacije sjajno rade i s mišem i tipkovnicom te svoje računalo možete koristiti na način koji vam više odgovara.’

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Apps & Software

Solitaire je bio ukinut u Windows 8 verziji, ali ga je Microsoft vratio 2015. godine u Windows 10.

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Web & IT

Microsoft je objavio video resurse, kako bi pomogao programerima naučiti Python i kreirati AI aplikacije na Azure servisu.

Oglašavanje