Pratite nas

Web & IT

YouTube danas doseže tinejdžerske godine

Danas nije samo Valentinovo

Objavljeno

-

Foto: Pixabay


Na današnji dan prije 13 godina je počela jedna velika priča, aktivirana je domena youtube.com, koja ima preko milijardu posjeta mjesečno i predstavlja jednu od najpopularnijih internetskih stranica uopće.

Ovu najpoznatiju stranicu za postavljanje i gledanje videa stvorio je trojac koji je prije toga zajedno radio u PayPalu: Steve Chan, Chad Hurley i Jawed Karim. “Bili smo tri frajera koji nisu imali ništa pametnije za raditi na Valentinovo”, našalio se Chen prošle godine.

Inspiracija za projekt je nastala kad su Chen i Hurley bili na večeri s prijateljima, ali videe koji su snimili nisu mogli razmijeniti.

S obzirom na to da su htjeli da im stranica ima neku konkretniju svrhu, zaključili su da je najbolje da to bude stranica za upoznavanje na kojoj bi korisnici izmjenjivali svoje videe. U njima bi mogli reći nešto o sebi i o tome što traže kod partnera. Ipak, kad nakon pet dana nije bio objavljen niti jedan video, od te namjere su odustali.

Prvi video postavljen na YouTube je bio upravo video jednog od trojice osnivača, Jaweda Karima. Snimio je svoj posjet zoološkom vrtu u San Diegu, a isti se i danas može pronaći na stranici.

Beta testiranje za javnost je uskoro bilo otvoreno te je stranica i službeno lansirana. Stranica je zatim stasala, a prvi video koji je dosegnuo više od milijun pregleda je bio onaj kompanije Nike s reklamom u kojoj je glavnu ulogu imao nogometaš Ronaldinho.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6JdxaDDzb8

Već u studenom 2006. godine je Google odlučio kupiti YouTube za 1,65 milijarde američkih dolara, no istog tog mjeseca im je uslijedila tužba kompanije Universal Tube & Rollform Equipment zbog sličnog naziva domena. Naime, njihova domena je bila www.utube.com, a zbog strahovite popularnosti YouTubea bi korisnici zbog tipfelera slučajno dospjeli na njihovu stranicu koja se zbog toga često rušila. Epilog je bio takav da je kompanija Universal Tube promijenila naziv svoje domene u www.utubeonline.com.

Za kraj bi bilo zabavno za spomenuti malo zanimljive trivije:

 

1. Najviše dislajkova je pokupio videospot Justina Biebera za pjesmu “Baby”, u pitanju je oko 8 milijuna dislajkova.

2. Šezdeset posto od svih 1000 najpopularnijih videa je blokirano u Njemačkoj.

3. U sjedištu kompanije zaposlenici mogu koristiti stepenice, dizalo ili pak – golemi tobogan. Prerasli su svoj stari ured iznad pizzerije i sada imaju svoj pravi tehnološki park vrijedan milijune dolara.

4. Najčešće traženi tutorial na stranici je “Kako se ljubiti”.

5. Svake minute na YouTube biva postavljeno 100 sati novih videa.

6. Ima milijardu korisnika, što je trećina svih korisnika interneta uopće.

7. Glazbeni spot “Gangnam Style” je bio toliko popularan da je pokvario brojač pregleda, kojeg su nakon toga morali nadograditi.

11. Najpopularnija mačka stranice, Grumpy Cat, zaradila je više novca od oskarovke Gwyneth Paltrow u 2014. godini

12. YouTube je druga najveća tražilica interneta, odmah nakon Googlea.

13.  60 posto ljudi gleda YouTube umjesto televizije

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

Instagram Direct Messages postaju dostupne i na webu

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Instagram napokon donosi direct messages (izravne poruke) na web. Od danas, mali postotak globalnih korisnika platforme moći će pristupiti svojim DM-ovima na Instagramovoj web stranici. Smatra se kako će ovaj potez biti iznimno koristan za tvrtke, influencere i sve druge koji šalju puno DM-ova, a osim toga svakako će upotpuniti iskustvo korištenja ove platforme na različitim uređajima. Današnji program predstavljen je samo kao test, tvrde iz tvrtke, a više detalja o potencijalnom trajnom uvođenju ove opcije znat ćemo u budućnosti.

Slanje direktnih poruka uglavnom će izgledati isto putem preglednika i na mobilnom uređaju. Moguće je stvoriti nove grupe ili započeti chat bilo sa stranice profila korisnika ili DM-a. Dvostrukim dodirom (klikom) je moguće lajkati poruku, podijeliti sliku ili vidjeti ukupan broj nepročitanih poruka. Ako ova opcija zaživi, moći ćete primati DM obavijesti sa svog stolnog računala ako u svom pregledniku omogućite obavijesti za cijelu Instagram stranicu.

Iz Instagrama najavljuju kako ovo nije jedini test ovakve prirode, te da će nastaviti testirati ovu opciju do daljnjeg.

Nastavi čitati

Web & IT

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’, ne i parodične video snimke

Objavljeno

-

Objavio

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’ odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je ta društvena mreža.

U odluci objavljenoj na blogu, Facebook navodi da će ukloniti video snimke koje su izmijenjene na način da to nije očito, zbog čega mogu obmanuti korisnike interneta kada je riječ o izjavama neke osobe, a koje se izrađuje pomoću umjetne inteligencije koja “miješa, zamjenjuje ili dodaje” neki sadržaj u video kao da je “autentičan”.

Odluka se ne odnosi na “parodičan ili satiričan sadržaj” ili na video snimke koje su montirane tako da su izostavljene riječi ili im je promijenjen redoslijed, precizira potpredsjednica Facebooka, Monika Bickert.

Facebook će također nastaviti uklanjati audiovizualni sadržaj koji krši “standarde zajednice” i jako smanjiti broj pratitelja onih sadržaja koje vanjski kontrolori s kojima surađuje, kao što je AFP, označe kao lažne.

Facebook je 2016. pokrenuo program provjere istinitosti sadržaja koji se objavljuje na njegovim stranicama i na Instagramu u suradnji s vanjskim kontrolorima (Third party fact-checking) u kojem sudjeluje šezdesetak medija širom svijeta.

Nastavi čitati

Web & IT

Win 7 ukida korisničku podršku, no BZfuture nudi povoljno rješenje

Objavljeno

-

Objavio

Ako vam je računalo još uvijek na Windows 7 operativnom sustavu, od 14. siječnja 2020. više nećete moći primati sigurnosna ažuriranja, najavljuju iz Microsofta. Stoga je neophodna nadogradnja na noviji operativni sustav (primjerice Windows 10) kako biste si osigurali da su vam svi podaci sigurni. Jednako tako, ukida se i korisnička podrška za Win 7.

Za većinu korisnika Win 7 operativnog sustava najpametnije bi bilo preći na najnoviji Win 10. No, kako je nadogradnja softvera poprilično skupa zbog kupovanja licence, te nerijetko prelazi i $100 preporučamo vam servis BZFuture. Preko ovog servisa možete ključ za Win 10 dobiti potpuno besplatno.

banner(8)

BZFuture platforma specijalizirana je za prodaju originalnih službenih softvera i dodataka za računalne igre. Cijena Kaspersky, Avast ili McAffea, kako i AOMEI Backuppera, MiniToola ili pak ShadowMakera mnogo je niža od onih koje se prodaju na službenim stranicama tih softvera. Bez obzira na to koji paket antivirusnog programa ili sigurnosnog softvera odabrali, ključ za Win 10 Pro dobit će potpuno besplatno, a bilo koji od kompleta možete kupiti ovdje.

picture

McAfee Antivirus 1 PC 1 YEAR Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Cijena: 13.99 EUR Kupite ovdje!
Kaspersky Internet Security 1 PC 6 Months Global Key + FREE Windows 10 Pro OEM key  Cijena: 15.30 EUR Kupite ovdje!
Avast Internet Security 1 PC 1 Year Key Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Cijena: 17.99 EUR Kupite ovdje!
AOMEI Partition Assistant Professional 8.5 Edition Key Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Price: 16.99 EUR Kupite ovdje!
MiniTool ShadowMaker Pro 3.1 Standard CD Key Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Price: 19.59 EUR Kupite ovdje!

price comparation
  • Otiđite na BZfuture new year sale i odaberite proizvod koji vam najviše odgovara te potom otvorite korisnički račun (možete koristiti i logiranje preko društvenih mreža)
  • Artikl koji trebate ubacite u košaricu, zajedno sa ključem za licencu Win 10
  • Vaš artikl trebao bi biti označen cijenom $0,00. Kliknite Submit Order
  • Načini plaćanja su PayPal, FasterPay, Mint, kreditna kartica i drugi.
  • Nakon što je plaćanje procesuirano, svoj ključ ćete dobiti na e-mail, ili kliknete User Center
订单图

Za slučaj tehničkih problema prije ili poslje kupnje, tu je korisnička služba koja je dostupna 24/7. Do njih se može doći direktno preko BZFuture.com, ili e-mailom service@bzfuture.com.

Osim licenci za softvere, BZFuture prodaje i dodatke za gejming.

Nastavi čitati

Preporučeno