Razno

Zbogom geoblokiranje – sada ćemo kupovati online kao i svi u EU

Odredba stupila na snagu, radujte se narodi

Foto: Pixabay

Sad vas online trgovine neće smjeti blokirati samo zato što ste iz Hrvatske. Stupanje na snage Odredbe o jedinstvenom digitalnom tržištu u EU je stalo na kraj praksi koja se zove geoblokiranje. O tome više pročitajte ovdje.

Prema odluci Europskog parlamenta, kupovina, iako se odvija u drugoj državi – mora se tretirati kao da je učinjena u domaćem web shopu.

Odredba 30/2018

Baš u pravo vrijeme za neki blagdanski šoping stupila je na snagu ova bitna odluka Europskog parlamenta. Zabranjeno je tako geoblokiranje u online trgovinama Europske unije.

Kupci iz bilo koje zemlje članice mogu kupovati pod istim uvjetima. Isto tako, online trgovine neće time smjeti preusmjeravati korisnike na online trgovine u njihovim zemljama.

U 2015. godini čak 63 % internetskih stranica nije nudilo kupnju kupcima iz druge države članice. Upravo zbog toga je gotovo dvije trećine potrošača bilo spriječeno u online kupovini s inozemnih stranica. Povodom toga su u Europskoj komisiji poručili da žele Europu bez prepreka. To podrazumijeva i uklanjanje prepreka kod internetske kupnje.

Ipak, nije obuhvaćeno sve

Konačna zabrana geoblokiranja samo je još jedan dio u strategiji stvaranja jedinstvenog digitalnog tržišta u Europskoj uniji. Podsjetimo da su već ukinuti roaming i zabrana prenosivosti pretplata za videosadržaje. Jedinstveno tržište je, uostalom, i jedan od postulata same ideje o stvaranju EU. Tu logično spada i digitalno tržište te se tako primjenjuje u stvarnosti ono od čega ljudi zaista imaju koristi.

Diskriminacija je ovime zabranjena pri prodaji proizvoda koji ne iziskuju fizičku dostavu. Zatim su tu usluge koje se dostavljaju elektroničkim putem (primjerice, cloud usluge, hosting i pohrana podataka). Baš kao i usluge koje se nude i ostvarive su samo na određenim fizičkim lokacijama. To bi bili hotelski smještaj ili iznajmljivanje automobila.

Ipak je potrebno napomenuti i da postoje određeni izuzeci. Od zabrane geoblokiranja su izuzete financijske institucije, zatim servisi za prijevoz, zdravstvene institucije te također servisi koji imaju neki vlasnički sadržaj. Primjer potonjeg su servisi za streamanje audio i video sadržaja ili recimo servisi koji nude elektroničke knjige.

 

Komentiraj

Odgovori

Vrh