Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Znanstvenici izumili kupaće odijelo koje vas čini nevidljivima za morske pse

Svako toliko dogodi se da morski pas napadne kupača ili surfera, a jedno od najopasnijih mjesta u tom smislu je zapadna obala Australije. No sada postoje i kupaća odijela koja bi to mogla promijeniti.

nevidljivo-kupace-odijelo

U posljednjih pet godina velika bijela psina ubila je petero ljudi na obalama Zapadne Australije, a kao odgovor na to, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Zapadnoj Australiji, u suradnji s tvrtkom Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), radili su na zaštiti kupača i surfera od tih napada. Nakon dvije godine istraživanja i razvoja, ovog tjedna u prodaju su puštena dva modela njihovih kupaćih odijela.

Prva verzija tih odijela, nazvana ‘Elude’ (izbjegni), kamuflira kupača u vodi, a sve na osnovu nedavnog otkrića da morski psi zapravo ne raspoznaju boje.

Druga verzija nazvana ‘Diverter’ (onaj koji odvraća) ima za cilj odbiti morskog psa od kupača jakim kontrastom bijele i crne boje u obliku pruga po odijelu, što je signal morskim psima da kupači nisu ukusan zalogaj.

‘Mnoge životinje ne vole plijen koji daje signale koji na neki način poručuju ‘nemoj me jesti’ – a ovdje se to manifestira u šarama’, rekao je za Guardian profesor Shaun Collin sa spomenutog sveučilišta.

Odijela su ispitana na populaciji tigrastih morskih pasa, ali ne i dok je čovjek bio u njima. Očekuju se i dodatna testiranja, no odijela se već sad mogu nabaviti po cijeni od 495 dolara, što i nije van mogućnosti, pogotovo ako to smanjuje rizik od napada morskih pasa.

http://www.youtube.com/watch?v=5yd_OXP7JZY

Izvor: Dnevnik, Guardian

18 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Kvaliteta videa, koje korisnici postavljaju na Facebook i Instagram društvene mreže, bit će u Europi privremeno smanjena kako bi se izbjeglo zagušenje interneta, koji...

Hi-tech

Netflix će u sljedećih 30 dana isporučivati smanjenu  kvalitetu videozapisa za Europu, kako bi se smanjio pritisak na davatelje internetskih usluga. Potražnja za njihovim servisom porasla je...

Web & IT

Kako se koronavirus COVID-19 širi svijetom, sve je važnije doći do točnih informacija o njemu u moru podataka kojima smo svakodnevno zatrpani. U vrijeme...

Gaming

Nepokolebljivi uspjeh Fortnitea nastavio i drugu godinu zaredom, a Epicov svestrani (uključujući Star Wars) battle royal zaradio je nevjerojatnih 1,8 milijardi dolara u 2019....

Oglašavanje