{"id":1001,"date":"2010-12-13T23:00:00","date_gmt":"2010-12-13T22:00:00","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2010\/12\/13\/kako-brzo-ovci-raste-vuna\/"},"modified":"2015-07-23T23:46:05","modified_gmt":"2015-07-23T22:46:05","slug":"kako-brzo-ovci-raste-vuna","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/znanost\/kako-brzo-ovci-raste-vuna\/","title":{"rendered":"Kako brzo ovci raste vuna?"},"content":{"rendered":"

Vuna raste ovci kao \u0161to \u010dovjeku raste kosa, i slu\u017ei joj kao za\u0161tita od hladno\u0107e. Svake godine, obi\u010dno u prolje\u0107e, kad nastupe topliji dani i kad ovcama vi\u0161e nije potrebna za\u0161tita od hladno\u0107e, one se vode na \u0161i\u0161anje, \u0161to je poznato i kao stri\u017ea ovaca. Tada se ostri\u017ee sva vuna; ona je obi\u010dno puna trnja, \u010di\u010daka i prirodne masne tvari koja se zove \u201elanolin.<\/p>\n

U ve\u0107ini slu\u010dajeva ostri\u017ee se cijelo runo, umotava i vezuje dvostruko upredenom vunom. Nitko jo\u0161 ne zna kada je \u010dovjek prvi put pripitomio ovcu. Ali je zato poznato da je jo\u0161 u davno doba \u010dovjek uzgajao ovcu radi vune i mesa. Poslije stri\u017ee, vuna se \u010disti, grebe i pro\u010de\u0161ljava, kako bi se ispravile sve kovr\u010de i uvojci, a potom se vuna prede u niti. Vuneni konac, tako dobiven, upotrebljava se za pletnju odje\u0107e ili za tkanje. Postoje razli\u010dite vrste ovaca; neke se odlikuju odli\u010dnom vunom, druge izvrsnim mesom. Jedna vrsta ovce, poznata kao \u201emerino ovca, koja ina\u010de vodi porijeklo iz \u0160panjolske ili Afrike, nalik je na \u010dupavu gomilu vune iz koje izviruju jedino nos i \u010detiri noge!<\/p>\n

U Australiji postoji vi\u0161e tipova ovaca roda \u201emerino, zna\u010di vrste koja mo\u017ee donijeti najve\u0107u koli\u010dinu izvanredno dobre vune. Otuda je uzgoj ovaca i proizvodnja vune najrasprostranjenija djelatnost u toj zemlji.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Vuna raste ovci kao \u0161to \u010dovjeku raste kosa, i slu\u017ei joj kao za\u0161tita od hladno\u0107e.<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":1000,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[56,50],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1001"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1001"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1001\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1000"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1001"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1001"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1001"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}