{"id":11,"date":"2010-11-30T22:35:24","date_gmt":"2010-11-30T21:35:24","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2010\/11\/30\/kako-se-posluzuje-vino\/"},"modified":"2015-07-23T20:25:31","modified_gmt":"2015-07-23T19:25:31","slug":"kako-se-posluzuje-vino","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/kultura\/kako-se-posluzuje-vino\/","title":{"rendered":"Kako se poslu\u017euje vino?"},"content":{"rendered":"

Razli\u010dite vrste vina iziskuju i razli\u010dite na\u010dine poslu\u017eivanja. Hla\u0111enjem vina smanjuje se koli\u010dina sladora i s time se poja\u010dava osje\u0107aj kiselosti \u010dime vino dobiva na svje\u017eini.<\/p>\n

Ta kiselost daje o\u0161tar i osvje\u017eavaju\u0107i povratni okus vina. Kod poslu\u017eivanja vina, bitno je naglasiti i element \u010da\u0161e koja je razli\u010dita od sorte do sorte vina.<\/p>\n

Trebalo bi se izbjegavati obojene, ukra\u0161ene, mutne ili gravirane \u010da\u0161e kako bi se \u0161to kvalitetnije nazirala sama boja vina, ali i kako bi mogli vidjeti tragove alkohola koji ostaju na stijenkama \u010da\u0161e.<\/p>\n

Bocu vina treba \u010duvati u prostorijama sa nepromjenjivom temperaturom, daleko od bilo kakvog izvora topline, boja, lakova ili kojeg drugog izvora jakog mirisa koje mo\u017ee uni\u0161titi vino. Tamniji prostor je pogodniji zato \u0161to svjetlost pobolj\u0161ava oksidaciju koja tako\u0111er uni\u0161tava vino.<\/p>\n

CRVENA VINA<\/strong>
\nCrvena vina slu\u017ee se na temperaturama izme\u0111u 16 i 18 stupnjeva. Iako ukoliko vino ima vo\u0107ni bouquet(aroma, miris vina) mo\u017ee ga se slu\u017eiti i na ni\u017eim temperaturama izme\u0111u 13 i 15 stupnjeva.Odgovaraju\u0107a temperatura slu\u017eenja isti\u010de stvarnu kvalitetu vina, njegovu boju, miris i okus!!!
\n\u010ca\u0161a u obliku tulipana, sa ra\u0161irenim stijenkama na vrhu najbolja je za poslu\u017eivanje crvenog vina.<\/p>\n

BIJELA VINA<\/strong>
\nBijela vina slu\u017ee se na temperaturama izme\u0111u 11 i 14 stupnjeva. \u0160to je vino kiselije slu\u017ei se toplije, a \u0161to je vino sla\u0111e, slu\u017ei se hladnije! Vino se ne smije ohladiti previ\u0161e zato \u0161to gubi na svojstvu. Slatka vina postaju kiselija.<\/p>\n

\u010ca\u0161a na dugom stalku kojoj su stijenke blago zatvorene na vrhu idealna je za poslu\u017eivanje bijelog vina!!!
\nSlu\u017eenje roze vina je isto slu\u017eenju bijelih vina.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Razli\u010dite vrste vina iziskuju i razli\u010dite na\u010dine poslu\u017eivanja. Hla\u0111enjem vina smanjuje se koli\u010dina sladora i s time se poja\u010dava osje\u0107aj kiselosti \u010dime vino dobiva na svje\u017eini.<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":10,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[4,3],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/10"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}