{"id":1126,"date":"2011-03-09T13:03:01","date_gmt":"2011-03-09T13:03:01","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2011\/03\/09\/kako-se-dobiva-skrob\/"},"modified":"2013-10-13T17:18:47","modified_gmt":"2013-10-13T17:18:47","slug":"kako-se-dobiva-skrob","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/drustvo\/kako-se-dobiva-skrob\/","title":{"rendered":"Kako se dobiva \u0161krob?"},"content":{"rendered":"

\u0160krob pru\u017ea vi\u0161e hrane \u010dovje\u010danstvu nego bilo koja druga tvar. Ve\u0107 i zbog toga, \u0161krob je jedna od najva\u017enijih tvari na svijetu. \u0160krob se, me\u0111utim, koristi na jo\u0161 mnogo na\u010dina: kao ljepilo, za pranje rublja, za proizvodnju toaletnih potrep\u0161tina i u mnoge druge svrhe.<\/p>\n

\u0160krob se stvara u biljkama u obliku sitnih zrnaca u velikim koli\u010dinama. Pomo\u0107u Sun\u010deve svjetlosti i klorofila (zelene tvari u li\u0161\u0107u) biljke kombiniraju vodu iz tla i uglji\u010dni dioksid iz zraka da bi proizvele \u0161e\u0107er. Taj \u0161e\u0107er biljke pretvaraju u \u0161krob.<\/p>\n

\u0160krob se zatim nagomilava u obliku finih zrnaca u velikim koli\u010dinama u stabljikama \u0161ljaka, korijenju, li\u0161\u0107u, plodovima i sjemenu. Krumpir, na primjer, sadr\u017ei puno \u0161kroba. \u017ditarice, kao \u0161to su kukuruz, ri\u017ea i p\u0161enica, tako\u0111er sadr\u017ee velike koli\u010dine \u0161kroba.<\/p>\n

Zbog \u010dega biljke nagomilavaju \u0161krob? <\/strong><\/p>\n

\u0160krob im slu\u017ei kao hrana prilikom razvoja mladih stabljika ili pupoljaka, prije nego \u0161to postanu sposobni sami sebi stvarati hranjive tvari.Ljudima i \u017eivotinjama \u0161krob predstavlja hranu \u0161to daje energiju, tj. snagu. Kao i \u0161e\u0107er, \u0161krob je sastavljen od ugljika, vodika i kisika. \u0160krob nije sladak. Obi\u010dno je bez ikakva ukusa.<\/p>\n

\u0160krob se dobiva mrvljenjem dijelova biljaka \u0161to ga sadr\u017ee. Zatim se ispire vodom, a poslije toga se talo\u017ei na dnu velikih ba\u010dava. U daljem postupku voda se cijedi iz vla\u017ena \u0161kroba, pa se masa su\u0161i i melje u prah. Od najva\u017enijih izvora za dobivanje \u0161kroba navest \u0107emo krumpir, \u017eitarice, slatki krumpir, malajsku palmu sago i manioku (biljku koja raste u tropskim podru\u010djima Amerike).<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u0160krob pru\u017ea vi\u0161e hrane \u010dovje\u010danstvu nego bilo koja druga tvar.<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":1125,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[11,12],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1126"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1126"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1126\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1125"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1126"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1126"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1126"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}