{"id":1130,"date":"2011-03-08T15:03:48","date_gmt":"2011-03-08T15:03:48","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2011\/03\/08\/kako-se-gljive-razmnozavaju\/"},"modified":"2013-10-13T17:18:47","modified_gmt":"2013-10-13T17:18:47","slug":"kako-se-gljive-razmnozavaju","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/drustvo\/kako-se-gljive-razmnozavaju\/","title":{"rendered":"Kako se gljive razmno\u017eavaju?"},"content":{"rendered":"

Gljive<\/strong> (lat. Fungi) spadaju u najrasprostranjenije \u017eive organizme na Zemlji. Na svijetu postoji vi\u0161e stotina tisu\u0107a razli\u010ditih vrsta gljiva. Hrane se ili organskom tvari koju proizvedu drugi \u017eivi organizmi (gljive paraziti), ili ostacima mrtvih organizama (gljive saprofiti), ili \u010dak \u017eive u simbiozi s drugim organizmima. Dio gljive koji se uzdi\u017ee iz zemlje je plodi\u0161te. Pravo je tijelo gljive micelij, koji raste skriven u zemlji. Isprepleten je od tankih niti, hifa, koje imaju sposobnost upijanja vode i mineralnih tvari u njoj otopljenih.<\/p>\n

Mikoriza<\/strong> je poseban oblik simbioze izme\u0111u gljive i drugih biljaka. U nekih vrsta hife gljive prodiru u unutra\u0161njost korijena drveta i zamjenjuju njegove dla\u010dice pri upijanju vode iz tla. Biljka, sa svoje strane, prepu\u0161ta gljivi jedan dio organskih tvari koje proizvede fotosintezom, opskrbljuju\u0107i ju tako hranom.<\/p>\n

Postoje na tisu\u0107e mikroskopskih gljiva koje nisu vidljive golim okom. Mikroskopske su gljive, npr. plijesni, koje se razviju na vo\u0107u i povr\u0107u. I kvasci su mikroskopske gljive, koje \u010dovjek poznaje i koristi jo\u0161 od anti\u010dkih vremena. Poznat je pivski kvasac, koji se dodaje tijestu za kruh, da bi se ono diglo, uskislo.<\/p>\n

Razmno\u017eavanje gljive <\/strong><\/p>\n

Iz zrelog plodi\u0161ta gljive ispadaju spore kojima se gljiva razmno\u017eava. Spore su sitna lagana zrnca, smje\u0161tena na donjoj strani klobuka. Kada padnu na tlo spore klijaju i proizvode niti – hife, koje \u0107e izgraditi micelij. Micelij \u0107e se rastu\u0107i razgranati, iz njega \u0107e se razviti tijelo s plodi\u0161tem koje \u0107e kada sazrije dati spore, od kojih \u0107e zapo\u010deti novi ciklus razmno\u017eavanja gljiva. Na svakom plodi\u0161tu gljive ima do nekoliko milijardi spora.<\/p>\n

Najpoznatije jestive gljive su<\/strong>: vrganj (Boletus edulis), djed (Boletus scaber), sun\u010danica (Lepiota procera), smr\u010dak (Morchella esculenta), blagva (Amanita caesarea), puza (Armillariella mellea) i pe\u010durka (Agaricus hortensis).<\/p>\n

Neke gljive mogu uzrokovati smrt, ako ih pojedemo<\/strong>. To su: zelena pupavka (Amanita phalloides), bijela pupavka (Amanita verna), smrdljiva pupavka (Amanita virosa) i muhara (Amanita muscaria)<\/p>\n

Gljive su uistinu korisne za prirodu. Da bi do\u0161le do hrane, one razgra\u0111uju otpalo li\u0161\u0107e i uginulo bilje koje prekriva prostor oko drve\u0107a, kao i ostatke svakog drugog organizma, proizvode\u0107i ugljik dioksid, koji odlazi u zrak, i vodu i mineralne tvari, koje odlaze u tlo i postaju hrana za druge biljke.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Gljive (lat. Fungi) spadaju u najrasprostranjenije \u017eive organizme na Zemlji. Na svijetu postoji vi\u0161e stotina tisu\u0107a razli\u010ditih vrsta gljiva.<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":1129,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[11,12],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1130"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1130"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1130\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1129"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1130"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1130"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1130"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}