{"id":1705,"date":"2013-04-11T14:46:28","date_gmt":"2013-04-11T13:46:28","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2013\/04\/11\/kako-napraviti-gomashio\/"},"modified":"2019-12-15T13:24:52","modified_gmt":"2019-12-15T12:24:52","slug":"kako-napraviti-gomashio","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/kultura\/kako-napraviti-gomashio\/","title":{"rendered":"Kako napraviti gomashio?"},"content":{"rendered":"

Gomashio [goma\u0161io] iako zvu\u010di egzoti\u010dno je ni\u0161ta drugo doli prepr\u017eeni (integralni) sezam samljeven sa solju. Dolazi iz dalekog Japana kao jedan od sastavnih za\u010dina japanske ali i makrobioti\u010dke kuhinje.<\/p>\n

Omjer sezama i soli u gomashiju vi\u0161e manje ovisi o vlastitim preferencijama ali uobi\u010dajeni su omjeri 15 \u017elica sezama prema 1 \u017elici soli ili 8 : 1\/2. Gomashio je zapravo odli\u010dna zamjena za sol ako \u017eelite dodatno za\u010diniti jelo a po\u0161to je ve\u0107inski sastojak sezam je ujedno i zdrava zamjena. Sezam ( integralni ) je naime bogat kalcijem koji se lako apsorbira stoga ga je preporu\u010dljivo konzumirati po \u017elicu dnevno, pogotovo pogodno za trudnice. No gomashio bez soli mogu konzumirati i djeca nakon 6 mjeseci starosti.<\/p>\n

Da dalje ne duljimo, evo kako \u0107ete ga lako i brzo spremiti u vlastitoj kuhinji.<\/p>\n

Sastojci:<\/strong><\/span><\/p>\n