{"id":2639,"date":"2014-05-22T11:47:51","date_gmt":"2014-05-22T10:47:51","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/?p=2639"},"modified":"2019-12-15T14:09:51","modified_gmt":"2019-12-15T13:09:51","slug":"kako-morska-hrana-djeluje-na-ljudski-organizam","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/kultura\/kako-morska-hrana-djeluje-na-ljudski-organizam\/","title":{"rendered":"Kako morska hrana djeluje na ljudski organizam?"},"content":{"rendered":"

Nutricionisti su jednoglasni da bi za odr\u017eavanje zdravlja te idealne tjelesne te\u017eine trebali redovito konzumirati morsku hranu. Samo jedna porcija morskih plodova tjedno znatno mo\u017ee pobolj\u0161ati va\u0161e zdravlje, a rizik od nastanka sr\u010danog udara \u0107e smanjiti za \u010dak 50%. Preporuka je da se konzumira najmanje 3 puta tjedno jer su prava riznica proteina, omega 3 kiselina te vitamina i mineral.<\/p>\n

Morska hrana ne samo da je iznimno ukusna, nego zbog velikog sadr\u017eaja nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na na\u0161e zdravlje i vitalnost. Ona sadr\u017ei omega 3 masne kiseline, koje su na\u0161em tijelu neophodne. One spre\u010davaju nastanak sr\u010danih oboljenja, stimuliraju metabolizam i daju nam puno energije. Iako morska hrana sadr\u017ei kolesterol, on ne\u0107e na\u0161koditi zdravlju. Zasi\u0107ene masne kiseline, koje se nalaze u sirevima, mesu i brzoj hrani, su te koje \u0161kode va\u0161em zdravlju.<\/p>\n

Stru\u010dnjaci trudnicama savjetuju da ne jedu sirove morske plodove tijekom trudno\u0107e i dojenja. Tako\u0111er je savjet da jedete svje\u017eu morsku hranu jer smrznuti proizvodi sadr\u017ee velike koli\u010dine natrija, kojega ve\u0107ina ljudi svakodnevno unosi u prekomjernim koli\u010dinama.<\/p>\n

Zbog niske kalori\u010dne vrijednosti morski plodovi su odli\u010dan izbor i za one koji bi se rado rije\u0161ili suvi\u0161nih kilograma.<\/p>\n

RIBA<\/b><\/p>\n

Hladnovodne ribe kao \u0161to su losos, sku\u0161a i tuna su najbolji izvor omega-3 masne kiseline, koja poma\u017ee u smanjenju rizika od sr\u010danih bolesti.<\/p>\n