{"id":3258,"date":"2016-10-05T10:10:42","date_gmt":"2016-10-05T09:10:42","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/?p=3250"},"modified":"2023-01-13T11:04:13","modified_gmt":"2023-01-13T10:04:13","slug":"kako-rezati-staklo-2","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/posao\/kako-rezati-staklo-2\/","title":{"rendered":"Kako rezati staklo ?"},"content":{"rendered":"
Rezanje stakla je posao koji je dosta osjetljiv, budu\u0107i da je i sam materijal lomljiv. Preporu\u010dljivo je da se ve\u0107e povr\u0161ine re\u017eu kod staklara. No ukoliko imate potrebu odrezati neki manji komad stakla, dalje u tekstu je opisano kako to mo\u017eete napraviti kod ku\u0107e, najbolje u svojoj gara\u017ei.<\/p>\n
Dok re\u017eete staklo, pripazite da vas nitko ne ometa prolaze\u0107i oko vas ili jo\u0161 gore- uzimaju\u0107i predmete sa stola na kojem re\u017eete staklo.<\/p>\n
Kod samog rezanja potrebno je imati sljede\u0107e:<\/p>\n
Za po\u010detak stavite za\u0161titne nao\u010dale te rukavice. Nakon toga uzmite ravnalo i prislonite ga na onom dijelu stakla kojeg \u017eelite odrezati. No\u017e za staklo dr\u017eite na na\u010din da ga prislonite izme\u0111u ka\u017eiprsta i srednjeg prsta te ga pri\u010dvrstite kao da dr\u017eite olovku. \u00a0Vrlo je va\u017eno kako \u0107ete dr\u017eati no\u017e da biste dobili najbolji rezultat nakon samog rezanja.<\/p>\n
<\/p>\n
Ukoliko na nepravilan na\u010din pridr\u017eavate no\u017e za rezanje stakla dok re\u017eete, osim \u0161to \u0107ete izrezati ne\u017eeljenu povr\u0161inu stakla, mo\u017ee do\u0107i i do lomljenja stakla.<\/p>\n
Kod rezanja ravnine tako\u0111er je va\u017eno da se ne zare\u017ee cijela du\u017eina stakla od jednog do drugog kraja povr\u0161ine stakla, ve\u0107 se preporu\u010duje da se ostavi 2 do 3 cm nezarezano na rubovima.<\/p>\n
Nakon \u0161to se staklo zare\u017ee, porezotina od no\u017ea za staklo zagrebe do jedne tre\u0107ine debljine stakla. Po toj porezotini prelama se staklo te na taj na\u010din dobivate odrezani dio stakla kojeg ste \u017eeljeli.<\/p>\n
Staklo ne morate rezati samo horizontalno po ravnini. Ravnina stakla kojeg re\u017eete smije biti i blago zakrivljena, no nikako ne preekstremno zakrivljena jer \u0107e tada do\u0107i do lomljenja.<\/p>\n
<\/p>\n
Za lak\u0161e izrezivanje, staklari koriste posebno ulje kojeg prema\u017eu preko ravnine koju su povukli da bi prelomili tj. odrezali staklo. To ulje te\u0161ko se nalazi na tr\u017ei\u0161tu.<\/p>\n
Postoji trik koji zamjenjuje ulje kojeg staklari koriste kod rezanja stakla. Deter\u0111ent za pranje su\u0111a \u0161to gustije teksture, poslu\u017eit \u0107e vam umjesto ulja za rezanje stakla. Pomije\u0161ajte deter\u0111ent i vodu u omjeru 1:1 i s tom teku\u0107inom lagano prema\u017eite dio koji ste zarezali na staklu te ga nakon toga odre\u017eite, odnosno odlomite.<\/p>\n
Uz sve ostalo pokraj sebe trebate imati kantu u koju \u0107ete bacati sme\u0107e od stakla jer se sitne krhotine mogu zavu\u0107i posvuda.<\/p>\n
Kod rezanja stakla ne poku\u0161avajte rezati staklo s ni\u010dime \u00a0osim s no\u017eem za staklo. Pogotovo ne sa strojevima poput pile, brusilice i sli\u010dno.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Rezanje stakla je posao koji je dosta osjetljiv, budu\u0107i da je i sam materijal lomljiv. Preporu\u010dljivo je da se ve\u0107e povr\u0161ine re\u017eu kod staklara. No ukoliko imate potrebu odrezati neki manji komad stakla, dalje u tekstu je opisano kako to mo\u017eete napraviti kod ku\u0107e, najbolje u svojoj gara\u017ei. Dok re\u017eete staklo, pripazite da vas nitko […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":3253,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[26,27],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3258"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3258"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3258\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":5210,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3258\/revisions\/5210"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3253"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3258"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3258"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3258"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}