{"id":36,"date":"2011-01-17T20:48:22","date_gmt":"2011-01-17T19:48:22","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2011\/01\/17\/kako-napraviti-pravi-milanski-rizoto-iz-talijanskih-restorana\/"},"modified":"2015-07-23T20:19:53","modified_gmt":"2015-07-23T19:19:53","slug":"kako-napraviti-pravi-milanski-rizoto-iz-talijanskih-restorana","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/kultura\/kako-napraviti-pravi-milanski-rizoto-iz-talijanskih-restorana\/","title":{"rendered":"Kako napraviti pravi milanski ri\u017eoto iz talijanskih restorana?"},"content":{"rendered":"
Internet stranice, blogovi i kuharice su puni kojekakvih recepata, ali malo njih mo\u017ee bilo koga, a pogotovo znalce, ostaviti bez daha.<\/p>\n
U pripremi ri\u017eota kod nas ljudi \u010desto raspravljaju o tome kuhaju li ri\u017eu u vodi ili u temeljcu, koriste li putar ili maslinovo ulje, koliki su omjeri namirnica… No te male razlike nisu stvari koje toliko zna\u010dajno mijenjaju okus bilo kojeg ri\u017eota. Razlika je u cijeloj pripremi i poznavanju namirnica.<\/p>\n
Ina\u010de, milanski ri\u017eoto, u Italiji zvan risotto alla milanese ili risotto giallo (\u017euti ri\u017eoto), je jelo koje se poslu\u017euje kao predjelo. Kad god se na\u0111ete u talijanskom restoranu, mo\u0107i \u0107ete ga prona\u0107i na meniju pod “Primi piatti” zajedno s raznim tjesteninama. Talijani naj\u010de\u0161\u0107e jedu te\u017ei obrok nave\u010der, jer preko radnog tjedna pojedu doru\u010dak s nogu, a u pauzi za ru\u010dak pojedu sendvi\u010d.<\/p>\n
Za one koje neznaju, milanski ri\u017eoto se priprema sa \u0161afranom zbog kojeg ima jaku \u017eutu boju.<\/p>\n
SASTOJCI<\/strong> (za 4 osobe):<\/p>\n PRIPREMA<\/strong>: Na po\u010detku kuhanja ri\u017eota, odvojite 1 \u010da\u0161u temeljca i ohladite. U hladni temeljac umije\u0161ajte \u0161afran zato \u0161to mora stajati namo\u010den oko pola sata. To \u0107e biti upravo ono vrijeme koje \u0107ete potro\u0161iti na pripremu i kuhanje ri\u017eota.<\/p>\n Zagrijte tavu, dodajte 2 \u017elice putra i dolijte onoliko maslinovog ulja koliko \u0107e vam trebati za prepr\u017eiti luk. Milanski ri\u017eoto u talijanskim restoranima se radi na putru i maslinovom ulju. Maslinovo ulje se dodaje na putar kako putar ne bi gorio. Ako ste vegan, ili ne koristite putar u kuhanju, slobodno koristite samo maslinovo ulje, razlika je neprimjetna.<\/p>\n Zatim ubacite nasjeckani luk i popr\u017eite ga koju minutu da postane blago zlatno \u017eute boje. Nemojte ga prepr\u017eiti; tada on postane sme\u0111kaste boje i daje gor\u010dinu jelu. \u010cak i ako su mu samo rubovi posme\u0111ili, prepr\u017eili ste ga. U tom slu\u010daju vam je plamen bio prejak. Luk se uvijek pr\u017ei na slabijem plamenu.<\/p>\n Kad je luk gotov, dodajte na njega ri\u017eu te ju tostirajte (par minuta, ovisno o ja\u010dini plamena). Nakon toga ulijte \u010da\u0161u vina i pri\u010dekajte da cijelo vino ispari. Nakon \u0161to ono u potpunosti ispari, po\u010dnite dodavati temeljac malo po malo (oko 1,5dcl). Nemojte dodavati temeljac kada ga ima jo\u0161 dovoljno u tavi nego pri\u010dekajte da ispari skoro do kraja. To \u0107e te znati prema tome \u0161to \u0107e ri\u017ea izgledati sluzavo, ali se ne\u0107e primati za dno.<\/p>\n Ri\u017ea se kuha 15-16 minuta, ne vi\u0161e, ne manje, tako da uskladite dodavanje temeljca s vremenom. U ve\u0107ini slu\u010dajeva ne\u0107ete potro\u0161iti sav temeljac, 1,5l je okvirna mjera.<\/p>\n Zadnji puta kada dodajete temeljac, dodajte onaj ohla\u0111eni u koji ste stavili \u0161afran. Kada je on skoro ispario, dodajte parmezan i malo maslinovog ulja te promje\u0161ajte i ugasite plin. Ono malo temeljca \u0161to ri\u017ea nije upila i parmezan \u0107e se sjediniti s ri\u017eom u idu\u0107ih nekoliko minuta.<\/p>\n Tajna dobrog ri\u017eota je isto tako u tome \u0161to se on mora stalno mije\u0161ati. Od dodavanja vina do kraja pripreme stalno mije\u0161ajte ri\u017eoto. Tako \u0107e se osloboditi svi okusi, ri\u017ea se ne\u0107e primati za tavu i znati \u0107ete kada dodati jo\u0161 temeljca.<\/p>\n Sve \u0161to vam sada preostaje je poslu\u017eiti ri\u017eoto i u\u017eivati ili zadiviti nekoga jelom koje ste pripremili.<\/p>\n Bez obzira jeste li samo po\u010detnik ili iskuni u kuhanju, ovaj recept je vrlo jednostavan, a slijedite li upute, iznenadit \u0107ete sami sebe, a ne samo ostale s iskusnim nepcima.<\/p>\n Ako imate neka pitanja ili ste ga napravili pa \u017eelite podijeliti dojmove, slobodno pi\u0161ite u komentarima ispod.<\/p>\n …i ne zaboravite podijeliti ovaj recept s prijateljima na facebooku ili twitteru ako vam se svidio!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Internet stranice, blogovi i kuharice su puni kojekakvih recepata, ali malo njih mo\u017ee bilo koga, a pogotovo znalce, ostaviti bez daha.<\/p>\n","protected":false},"author":3573,"featured_media":35,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[4,3],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/36"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3573"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=36"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/36\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/35"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=36"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=36"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=36"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}\n
\nRi\u017eoto se u Italiji priprema u tavi \u0161irokog dna, vi\u0161ih stranica, ali ako imate kvalitetan lonac koji nije visok, a ima isto tako \u0161iroko dno (kako bi se ri\u017ea mogla rasporediti u tanjem sloju), slobodno ga mo\u017eete koristiti za kuhanje.<\/p>\n