{"id":3696,"date":"2016-11-23T13:46:31","date_gmt":"2016-11-23T12:46:31","guid":{"rendered":"https:\/\/e-kako.geek.hr\/?p=3696"},"modified":"2016-11-23T13:46:31","modified_gmt":"2016-11-23T12:46:31","slug":"sprijeciti-truljenje-jabuka","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/kultura\/sprijeciti-truljenje-jabuka\/","title":{"rendered":"Kako sprije\u010diti truljenje jabuka?"},"content":{"rendered":"
Vjerojatno ste u jesen spremili ne\u0161to ve\u0107u koli\u010dinu jabuka, no zapitali ste se kako sprije\u010diti truljenje jabuka te ih odr\u017eati \u0161to du\u017ee vremena svje\u017eima jer ubrane jabuke ne mogu stajati du\u017ee od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ako ih ne za\u0161titite.<\/p>\n
Ako ste ve\u0107 spremili jabuke, a niste ih za\u0161titili od truljenja, jo\u0161 uvijek stignete to u\u010diniti uz pomo\u0107 sljede\u0107eg recepta.<\/p>\n
Sastojci koji \u0107e vam trebati za spre\u010davanje truljenja jabuka:<\/p>\n
Poslije branja zrelih jabuka, potrebno ih je uskladi\u0161titi na taj na\u010din da ne do\u0111e do truljenja jabuka te da ih sa\u010duvate odre\u0111eno vrijeme jer veliku koli\u010dinu ne mo\u017eete iskoristiti u kratkom vremenu. Jabukama je va\u017eno da dobivaju kalcij. Time se sprje\u010dava njihovo propadanje.<\/p>\n
Kod za\u0161tite jabuka va\u017eno je da cijele jabuke budu prekrivene otopinom, tj. da niti jedan dio jabuke ne viri iz otopine. Tu otopinu mo\u017eete iskoristiti neovisno o tome koliku koli\u010dinu jabuka planirate spremiti.<\/p>\n
Od gore navedenih sastojaka napravite otopinu koja \u0107e sprije\u010diti truljenje jabuka. Jabuke se uranjaju u otopinu. Treba ih potisnuti te tako ostaviti u otopini 5 do 8 minuta. Nakon \u0161to pro\u0111e 5 do 8 minuta, jabuke izvadite iz otopine te ih poslo\u017eite u ambala\u017eu gdje \u0107ete ih \u010duvati. Kapljice otopine koje su se zadr\u017eale na jabukama ne trebate brisati.<\/p>\n
Kako djeluje otopina koja sprje\u010dava truljenje jabuka?<\/strong><\/p>\n Vinobran sa kore jabuka uklanja gljivice koje su ina\u010de uzrok truljenja. Ovla\u017eiva\u010d sa jabuka uklanja masnu vo\u0161tanu prevlaku te omogu\u0107uje bolje prianjanje otopine. Na taj na\u010din, jabuke \u0107e opstati nekoliko mjeseci.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Vjerojatno ste u jesen spremili ne\u0161to ve\u0107u koli\u010dinu jabuka, no zapitali ste se kako sprije\u010diti truljenje jabuka te ih odr\u017eati \u0161to du\u017ee vremena svje\u017eima jer ubrane jabuke ne mogu stajati du\u017ee od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ako ih ne za\u0161titite. Ako ste ve\u0107 spremili jabuke, a niste ih za\u0161titili od truljenja, jo\u0161 uvijek stignete […]<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":3697,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[3,4],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3696"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3696"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3696\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3697"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3696"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3696"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3696"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}