{"id":42,"date":"2011-03-13T22:53:29","date_gmt":"2011-03-13T21:53:29","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2011\/03\/13\/kako-se-proizvodi-sampanjac\/"},"modified":"2015-07-23T20:19:04","modified_gmt":"2015-07-23T19:19:04","slug":"kako-se-proizvodi-sampanjac","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/kultura\/kako-se-proizvodi-sampanjac\/","title":{"rendered":"Kako se proizvodi \u0161ampanjac?"},"content":{"rendered":"

\u0160ampanjac je pjenu\u0161avo vino koji dolaze prete\u017eito iz regije Champagne-Ardennes u Francuskoj.<\/p>\n

Povr\u0161ina same regije je 25 600 km2 , sa 1,3 milijuna stanovnika, te najzna\u010dajnije gospodarske grane poljoprivreda i metalurgija. 61,4% zemlji\u0161ta je poljoprivredno, od kojega su 290 km2 su vinogradi. Tradicija proizvodnje vina i gro\u017e\u0111a je vrlo duga.<\/p>\n

Potkraj 17. stolje\u0107a, Dom Perignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, prona\u0161ao je na\u010din kako da \u0161ampanjac u\u010dini ekstra kvalitetnim i specifi\u010dnim vinom. Do tada je problem bio \u0161to su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamu\u0107ivao je vino i davao mu neugodan okus. Naknadnim drugim vrenjem razvije se uglji\u010dni dioksid koji mu daje lijepu pjenu i osobit peckav okus. To vrenje mo\u017ee nastati spontano, a mo\u017ee biti izazvano posebnim sojevima kvasaca. Dom Perignon je danas naziv svjetski poznatog \u0161ampanjca.<\/p>\n

Dvije metode proizvodnje :<\/strong>
\nMetoda Chapenoise – Dom P\u00e9rignonova metoda.<\/em>
\nTa metoda je vrlo skupa, jer zahtijeva puno prostora i ljudskog rada. Svaka se boca mora, tijekom nekoliko mjeseci, svaki dan protresti, zaokrenuti za koji stupanj i lagano naginjati kako bi se pri kraju postupka talog od kvasca skupio na grli\u0107u boce. Gubitci od pucanja boca katkad su veliki, a tako\u0111er i puno vina gubi pri postupku od\u010depljivanja boca i izlijevanja taloga.<\/p>\n

Metoda Charmat<\/em>
\nFermentacija se odvija u \u010deli\u010dnim tankovima (tankovska metoda); punjenje pod pritiskom u tankove pri \u010demu je glavni naglaska na industrijalizaciji proizvodnje. Ovom metodom se dobiva velike koli\u010dine \u0161ampanjca uz malo rada i gubitaka. Naziva se metoda Charmat po svojem pronalaza\u010du.<\/p>\n

Danas je ime \u0161ampanjac za\u0161ti\u0107eno i smije se koristiti samo za pjenu\u0161ava vina proizvedena u Champagne – Ardennes pokrajini. Ostali francuski pjenu\u0161ci nose ime Cremant.<\/p>\n

Proizvo\u0111a\u010di samostalni ili organizirani u \u0161ampanjske ku\u0107e koje proizvode brandove (Pierre Mignon, Moet Chandon, Prin, Duval Leroy, Taittinger). Sorte od kojih se proizvodi \u0161ampanjac: Pinot crni, Pinot meunier i Chardonnay<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u0160ampanjac je pjenu\u0161avo vino koji dolaze prete\u017eito iz regije Champagne-Ardennes u Francuskoj. Povr\u0161ina same regije je 25 600 km2 , sa 1,3 milijuna stanovnika…<\/p>\n","protected":false},"author":3573,"featured_media":41,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[4,3],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/42"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3573"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=42"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/42\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/41"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=42"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=42"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=42"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}