{"id":527,"date":"2011-03-08T10:24:24","date_gmt":"2011-03-08T09:24:24","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2011\/03\/08\/kako-pravilno-regenerirati-maslinu\/"},"modified":"2015-07-23T17:49:35","modified_gmt":"2015-07-23T16:49:35","slug":"kako-pravilno-regenerirati-maslinu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/dom\/kako-pravilno-regenerirati-maslinu\/","title":{"rendered":"Kako pravilno regenerirati maslinu?"},"content":{"rendered":"

Ekonomski vijek maslina je 50 godina. Nakon tog razdoblja treba izvr\u0161iti obnovu starih stabala u masliniku.<\/p>\n

Osim obnove starih stabala, regeneracija masline se mora izvr\u0161iti nakon po\u017eara ili pozebe nasada.<\/p>\n

PREPOZNAVANJE POZEBE:<\/strong>
\nNajva\u017eniji \u010dimbenik u prepoznavanju pozebe je kambij. Kambij je sloj meristemskih stanica koje rastu izme\u0111u drva i kore biljke, od kojega se stvaraju oba elementa, prema unutra – drvo, prema vani \u2013 kora. Slu\u017ei za silazne putove hranjive tvari od li\u0161\u0107a do korijena.
\nKod sumnje na pozebu masline, ona se od baze prema vrhu stabla zare\u017ee vo\u0107arskim no\u017eem (kora se zagrebe), da do\u0111emo do kambija.<\/p>\n

Navedeno tkivo je svijetlozelene boje u normalnim uvjetima, u slu\u010daju pozebe kambij posme\u0111i. Kod posme\u0111enja tkiva zna\u0107i da je do\u0161lo do pozebe, ali tek u slu\u010daju da kambij je sme\u0111 i nije vi\u0161e viskozan treba izvr\u0161iti regeneraciju. Viskoznost kambija se osjeti pod jagodicama prstiju ili na usnicama.<\/p>\n

Postoje tri na\u010dina regeneracije nasada: talijanski, francuski i hrvatski na\u010din.<\/p>\n

TALIJANSKI NA\u010cIN<\/strong>
\nPrere\u017eemo stablo u razini zemlje, zatrpaju zemljom guku te prve 2 god ostavljamo sve maldice koje izrastu. Nakon toga ostavljamo one mladice na najpovoljnijem polo\u017eaju, najmanje 3 jer \u0107emo u daljnjem uzgoju imati grm a ne stablo.
\nVeliki nedostatak ove metode je da panj masline po\u010dinje trunuti u zemlji zbog rane koje smo nanijeli rezom, to odnese veliki dio hranjiva kad rana zacjeljuje.<\/p>\n

FRANCUSKI NA\u010cIN<\/strong>
\nPrere\u017eemo stablo u razini zemlje, kao gore navedenoj metodi, ali panj se izdubi radi br\u017eeg truljenja. Panj i u ovom slu\u010daju te\u0161ko zarasta i gubi hranjiva.<\/p>\n

HRVATSKI NA\u010cIN<\/strong>
\nMaknemo cijeli panj. Ostale su 3 glavne korijenove \u017eile sa gukama, a sve ostalo je odstranjeno. Vrh guka namazan je kambisanom – insekticid i fungicid. Sve pokrijemo zemljom. Nakon 2 \u2013 3 godine izrastu 3 grane do 3 metra razgranate.\u00a0U drugoj godini depresija u rastu (treba intenzivno njegovati) \u2013 prihrana du\u0161ikom zbog toga \u0161to se u prvoj godini potro\u0161ilo svo hranjivo.<\/p>\n

Cilj prihrane: maksimalno prokorjenjavanje \u2013 korjenove dla\u010dice izvuku maksimum.
\nMaslina je izrazito osjetljiva na hladno\u0107u u stadiji regeneracije.<\/p>\n

Hrvatski na\u010din se u praksi pokazao najisplatljivijim, jer maslina se br\u017ee oporavlja i stupa u rodnost.Neproduktni period traje jednako kao i kod posa\u0111enih maslina u intenzivnoj kulturi, dok je period razvoja kra\u0107i jer novonastala maslina koristi korjenje mati\u010dnog stabla.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Ekonomski vijek maslina je 50 godina. Nakon tog razdoblja treba izvr\u0161iti obnovu starih stabala u masliniku…<\/p>\n","protected":false},"author":153,"featured_media":526,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[38,42],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/527"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/153"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=527"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/527\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/526"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=527"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=527"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=527"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}