{"id":63,"date":"2010-12-20T17:43:27","date_gmt":"2010-12-20T17:43:27","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2010\/12\/20\/kako-se-proizvodi-secer\/"},"modified":"2013-10-13T17:19:05","modified_gmt":"2013-10-13T17:19:05","slug":"kako-se-proizvodi-secer","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/drustvo\/kako-se-proizvodi-secer\/","title":{"rendered":"Kako se proizvodi \u0161e\u0107er?"},"content":{"rendered":"

\u0160e\u0107er je danas jeftina namirnica i tro\u0161i se u velikim koli\u010dinama. Me\u0111utim, stanovni\u0161tvo Europe saznalo je za \u0161e\u0107er tek u doba kri\u017earskih ratova. Upotrebljavali su ga Arapi u to doba, a narodi Indije znali su praviti \u0161e\u0107er od \u0161e\u0107erne trske vi\u0161e stotina godina prije po\u010detka na\u0161e ere.<\/p>\n

Pod \u0161e\u0107erom danas podrazumijevamo na stotine sastojaka koji imaju sladak ukus. A svi ti sastojci sastavljeni su od tri kemijska elementa: ugljika<\/strong>, vodika<\/strong> i kisika<\/strong>. Koli\u010dina ugljika u \u0161e\u0107eru mo\u017ee biti razli\u010dita, ali vodika uvijek ima dva puta vi\u0161e nego kisika. To \u010dini \u0161e\u0107er ugljikohidratom. Same biljke proizvode \u0161e\u0107er od uglji\u010dnog dioksida \u0161to ga uzimaju iz zraka i vode. Taj se \u0161e\u0107er nalazi u biljci sve dok nije potreban za stvaranje sjemenja, vlakana ili tvari potrebnih za rast.<\/p>\n

\u0160e\u0107er je vrlo va\u017ean za \u010dovjeka kao njegova hrana.\u00a0<\/strong>\u0160e\u0107er osigurava toplinu, energiju i poma\u017ee stvaranje masti. Razne vrste \u0161e\u0107era dobivaju se iz razli\u010ditih tvari. Mlije\u010dni \u0161e\u0107er, ili laktoza, upotrebljava se za prehranu dojen\u010dadi i bolesnika, a potje\u010de od mlijeka. Od vo\u0107a se dobiva \u0161e\u0107er \u0161to se naziva fruktoza. Povr\u0107e, \u017eitarice, krumpir i neke vrste vo\u0107a daju glukozu. \u0160e\u0107erna repa i \u0161e\u0107erna trska glavni su izvor najobi\u010dnijeg \u0161e\u0107era, saharoze.<\/p>\n

Postoje i druge vrste \u0161e\u0107era \u0161to se proizvode umjetnim putem, u kemijskim laboratorijima. U trgovini \u0161e\u0107er dobiva svoje ime prema biljci od koje je proizveden: \u0161e\u0107er od \u0161e\u0107erne trske, \u0161e\u0107er od \u0161e\u0107erne repe, palmin \u0161e\u0107er, gro\u017e\u0111ani \u0161e\u0107er, javorov \u0161e\u0107er itd. Od najve\u0107eg je zna\u010denja \u0161e\u0107er dobiven od \u0161e\u0107erne trske i \u0161e\u0107erne repe.<\/p>\n

Teku\u0107ina \u0161to se dobiva tla\u010denjem \u0161e\u0107erne trske tamnosive je boje ili je zelenkasta, a ukus joj je kiselkast. Budu\u0107i da sadr\u017ei odre\u0111ene \u010destice prljav\u0161tine, moraju se upotrijebiti kemijska sredstva da bi se te \u010destice odstranile. Uklanjanjem ne\u010disto\u0107e kroz razli\u010dite postupke dobiva se sirov \u0161e\u0107er sme\u0111e boje. Jedan dio \u0161e\u0107era prodaje se u takvu stanju, ali se ve\u0107i dio pro\u010di\u0161\u0107ava, tj. rafinira. Pod postupkom rafinacije podrazumijeva se njegovo rastvaranje, mije\u0161anje s kemikalijama, filtriranje i pretvaranje u kristale bijelog \u0161e\u0107era. Takav se \u0161e\u0107er prodaje kao kristal, \u0161e\u0107er u prahu ili \u0161e\u0107er u kockicama.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u0160e\u0107er je danas jeftina namirnica i tro\u0161i se u velikim koli\u010dinama. Me\u0111utim, stanovni\u0161tvo Europe saznalo je za \u0161e\u0107er tek u doba kri\u017earskih ratova.<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":62,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[11,12],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/63"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=63"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/63\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/62"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=63"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=63"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=63"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}