{"id":66,"date":"2010-12-20T17:53:05","date_gmt":"2010-12-20T17:53:05","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2010\/12\/20\/kako-se-radi-maslac\/"},"modified":"2013-10-13T17:19:05","modified_gmt":"2013-10-13T17:19:05","slug":"kako-se-radi-maslac","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/drustvo\/kako-se-radi-maslac\/","title":{"rendered":"Kako se radi maslac?"},"content":{"rendered":"

Maslac je jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih namirnica u ljudskoj prehrani. Me\u0111utim, za\u010dudo, u staro doba u mnogim dijelovima svijeta maslac uop\u0107e nije bio upotrebljavan u prehrani!<\/p>\n

Hindusi su prinosili maslac kao \u017ertvu bogovima. Ni Grci ni Rimljani nisu jeli maslac, nego su ga upotrebljavali kao lijek za lije\u010denje rana na nogama. Oni su vjerovali da je \u010da\u0111a od izgorjela maslaca dobar lijek za bolesne o\u010di! Rimljani su, osim toga, upotrebljavali maslac kao mast za ko\u017eu i kosu!<\/p>\n

Prije 300 godina maslac se u \u0160panjolskoj mogao na\u0107i isklju\u010divo u ljekarnama. Ljudi koji su jeli maslac u to doba nije bilo mnogo. Uz to, za jelo nikad nije bio upotrijebljen svje\u017e maslac. \u010cuvali su ga, istopljena, a bilo je ljudi koji su najvi\u0161e cijenili maslac koji je na taj na\u010din bio \u010duvan vi\u0161e od stotinu godina!<\/p>\n

Proizvodnja maslaca<\/strong> za jelo zacijelo se u Europi pro\u0161irila iz Skandinavije. Naravno, danas je maslac va\u017ena namirnica u prehrani ljudi, jer je vrlo hranjiv i lako se probavlja. Pored toga, maslac u \u017eelucu ostaje dovoljno dugo da organizmu daje energiju potrebnu za rad izme\u0111u dva obroka. Maslac se proizvodi tako da kad se krava pomuze i dobije mlijeko, s njega se skine skorup. Pusti se da se skorup ukiseli na sobnoj temperaturi, da bi dobio ukus i da bi se lak\u0161e mogao mije\u0161ati. Skorup se pasterizira da bi se ubile uglavnom sve bakterije \u010dime se pove\u0107ava trajnost maslaca.<\/p>\n

Maslac se tu\u010de da bi se skupile kapljice mlije\u010dne masti, iz kojih se izdvaja tzv. mla\u0107enica, bezmesni dio skorupa. Poslije toga se s maslacem pomije\u0161a voda da bi se isprao i posljednji trag mla\u0107enice. Kad se voda ocijedi, maslac je izra\u0111en. Naposljetku se propusti kroz pre\u0161u da bi postao gladak, bez grumenja i ujedna\u010denog ukusa i boje. Takav se umata u papir i \u0161alje u prodavaonice.<\/p>\n

Ako vas zanima kako napraviti pro\u010di\u0161\u010deni i visokokvalitetni maslac:<\/p>\n

\"ghee2\"<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Maslac je jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih namirnica u ljudskoj prehrani. Me\u0111utim, za\u010dudo, u staro doba u mnogim dijelovima svijeta maslac uop\u0107e…<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":64,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[11,12],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/66"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=66"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/66\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/64"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=66"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=66"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=66"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}