{"id":68,"date":"2010-12-20T17:59:39","date_gmt":"2010-12-20T17:59:39","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2010\/12\/20\/kako-se-radi-sladoled\/"},"modified":"2013-10-13T17:19:05","modified_gmt":"2013-10-13T17:19:05","slug":"kako-se-radi-sladoled","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/drustvo\/kako-se-radi-sladoled\/","title":{"rendered":"Kako se radi sladoled?"},"content":{"rendered":"

Sladoled<\/strong> je zamrznuta slastica. Sastoji prvenstveno od mlijeka ili mlije\u010dnih proizvoda te nemlije\u010dnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu pode\u0161avanja okusa, arome, boje, mirisa uz mogu\u0107i dodatak vo\u0107a, vo\u0107nih aroma, jaja, \u010dokolade ili nekih drugih dodataka.<\/p>\n

Prema tomu koliko se sladoleda pojede u Sjedinjenim Ameri\u010dkim Dr\u017eavama – vi\u0161e od 2,000.000.000 litara svake godine! – pomislili biste da je ta zemlja domovina sladoleda. Me\u0111utim, sladoled je prvi put napravljen negdje na Istoku. Slavni mleta\u010dki istra\u017eiva\u010d Marco Polo vidio je kako ljudi na Istoku jedu sladoled. Prenio je tu ideju u Italiju, a iz Italije je ona prenijeta u Francusku.<\/p>\n

U Francuskoj je sladoled ubrzo postao omiljena poslastica me\u0111u plemstvom, a upute za pravljenje sladoleda \u010duvane su u najve\u0107oj tajnosti, da ih ne bi otkrio obi\u010dan narod. Ali, naravno, svi su uskoro otkrili koliko je sladoled ukusan, pa je ta poslastica ubrzo postala poznata u \u010ditavu svijetu.<\/p>\n

Prva tvornica sladoleda osnovana je u Sjedinjenim Ameri\u010dkim Dr\u017eavama 1851. godine. Me\u0111utim, proizvodnja sladoleda stvarno se razvila tek iza 1900. godine, kad su otkriveni novi na\u010dini hla\u0111enja.<\/p>\n

Osnovni sastojci sladoleda su<\/strong>: vrhnje, mlijeko – teku\u0107e ili u \u010dvrstom stanju, \u0161e\u0107er i ponekad jaja. Tim se sastojcima, radi \u0161to boljeg ukusa sladoleda, dodaju vanilija, \u010dokolada, razno vo\u0107e, lje\u0161njaci itd. Evo uobi\u010dajenih odnosa tih sastojaka u sladoledu: 80 do 85 posto vrhnja i mlije\u010dnih proizvoda, 15 posto \u0161e\u0107era, 0,5 do 4,5 posto mirisa i 0,3 posto nekog sredstva protiv kvarenja.<\/p>\n

Ove se posljednje tvari upotrebljavaju da bi sladoled ostao gladak, jer spre\u010davaju da se stvore ledeni kristali. Obi\u010dno se u tu svrhu upotrebljava \u010disti \u017eele za jelo. Kada pojedete jednu \u0161estinu litre sladoleda od vanilije, uzeli ste otprilike isto toliko kalcija, bjelan\u010devina i vitamina B koliko sadr\u017ei pola \u0161alice \u010distog mlijeka, a vitamina A i kalorija kao da ste popili punu \u0161alicu mlijeka.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Sladoled je zamrznuta slastica. Sastoji prvenstveno od mlijeka ili mlije\u010dnih proizvoda te nemlije\u010dnih sastojaka koji se dodaju u smjesu…<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":67,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[11,12],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/68"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=68"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/68\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/67"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=68"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=68"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=68"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}