{"id":76,"date":"2010-12-28T13:27:17","date_gmt":"2010-12-28T13:27:17","guid":{"rendered":"http:\/\/e-kako.geek.hr\/2010\/12\/28\/kako-se-dobiva-sol\/"},"modified":"2013-10-13T17:18:47","modified_gmt":"2013-10-13T17:18:47","slug":"kako-se-dobiva-sol","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/drustvo\/kako-se-dobiva-sol\/","title":{"rendered":"Kako se dobiva sol?"},"content":{"rendered":"

Sol je jedan od najrasprostranjenijih minerala i najzastupljenijih za\u010dina na Zemlji.Koristi se za pobolj\u0161anje okusa hrane i ima vrlo va\u017enu funkciju u mnogim fiziolo\u0161kim procesima od odr\u017eanja stalnog krvnog tlaka do odr\u017eanja rada \u017eiv\u010danog sustava. Kemijski, sol je spoj \u0161to ga stvaraju natrijev klorid, a sastavljen je od natrija i klora (Na i Cl).<\/p>\n

Kuhinjska sol<\/strong>, \u0161to je svakodnevno upotrebljavamo, dobiva se na nekoliko na\u010dina: iz morske vode, iz vode slanih jezera, iz slanih izvora te naslaga kamene soli. Jedan kilogram morske vode prosje\u010dno sadr\u017ei oko 35 grama soli. Neka slana jezera, kao \u0161to su Mrtvo more ili Veliko slano jezero u Sjevernoj Americi, sadr\u017ee \u010dak i ve\u0107i postotak soli u vodi.<\/p>\n

Kamena sol<\/strong>, odnosno ruda soli, nalazi se u mnogim dijelovima svijeta i ponekad su njeni slojevi debeli i po vi\u0161e stotina metara. Najvjerojatnije je da je kamena sol nastala isparavanjem pretpovijesnih mora, pa je kasnije preko slojeva soli nanijet mulj i pijesak. Slani izvori mogu\u0107e su nastali cije\u0111enjem vode kroz takve velike naslage soli.<\/p>\n

Najve\u0107i dio soli \u0161to se prodaje u trgovinama dobiva se od kamene soli. Postupak dobivanja je ovakav: najprije se izbu\u0161e bunari u stijenama koje sadr\u017ee sol. U te bunare potom se sipa voda kroz cijevi. Ta voda rastvara sol, a zatim se, kao slana voda drugim cijevima ispumpava natrag na povr\u0161inu.<\/p>\n

Kada se sol izvu\u010de na povr\u0161inu zemlje u obliku slane vode, ona se isparava u otvorenim \u0161irokim posudama ili u vakuumskim posudama (tj. u posudama bez zraka) sve dok se ne pretvori u zrnca. Dobivena zrnca se potom su\u0161e i sortiraju po veli\u010dini. Stolna sol, ili sol za jelo, vrlo je fin prah. Sol se danas mnogo koristi u mnogim granama industrije, a naro\u010dito u proizvodnji stakla, sapuna i u obradi ko\u017ee.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Sol je jedan od najrasprostranjenijih minerala i najzastupljenijih za\u010dina na Zemlji. Koristi se za pobolj\u0161anje okusa hrane i ima vrlo va\u017enu funkciju…<\/p>\n","protected":false},"author":1975,"featured_media":75,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[11,12],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/76"}],"collection":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1975"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=76"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/76\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media\/75"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=76"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=76"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/geek.hr\/e-kako\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=76"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}