Biologija

Kako se znojimo?

kako-se-znojimo

Pokušajte zamisliti i vizualizirati naše tijelo kao jedna uvijek upaljena peć.

Pokušajte zamisliti i vizualizirati naše tijelo kao jedna uvijek upaljena peć.

Hrana koju uzimamo bila bi gorivo koje izgara u tijelu i pruža nam potrebnu energiju. Tijekom tog procesa tijelo uzima oko 2.500 kalorija.Ta količina topline dovoljna je da se 28,5 litara vode zagrije do točke ključanja. Što se događa s tolikom toplinom u našem tijelu?

Kad ne bi postojala kontrola temperature, mi bismo zacije­lo bili „vrući“.

Ali nama je poznato da se tjelesna temperatura ne prelazi preko 37°C, osim u slučaju ako smo bolesni. Znojenje je jedan od načina koji osigurava održavanje normalne tjelesne temperature.

Kada se stimuliraju znojne žlijezde? Organi građeni od žljezdanih epitelnih stanica specijalizirani za funkciju lučenja (sekrecije), stanice luče tekućinu koja se sastoji od vode te ima visoku koncentraciju natrija i klorida te nisku koncentraciju kalija. Izvor te tekućine je razmak između stanica.

Najmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. Ta tekućina putuje kroz kanal te dospijeva na površinu kože. Maksimalna količina znoja, koju ljudski organizam može proizvesti, jest litra po satu. Znoj sam po sebi nema miris, ali, kada se spoji s bakterijama na koži ili kosi, proteini i masne kiseline stvaraju neugodan miris.

Ako je temperatura krvi porasla, centar za hlađenje stupa u akciju. Proces oksidacije ili izgaranja tvari se usporava i događa se još nešto što je značajno. Krvni sudovi u koži se šire, a višak topline odlazi s isparavanjem znoja. Zbog toga, na primjer, osjećamo hladnoću poslije kupanja, jer voda što ostaje u dodiru s našom toplom kožom brzo isparava i rashlađuje nas. Zbog toga je i znojenje dio procesa hlađenja tijela.

Znojenje je nalik tušu koji pere tijelo. Tekući­na izlazi kroz bezbroj finih otvora na koži u obliku malih kapljica koje brzo isparavaju i brzo rashlađuju tijelo – ukoliko je to potrebno. Ako u zraku ima dosta vlage, osjetit ćemo određene teškoće zbog toga što voda na našoj koži ne može lako isparavati. Zbog toga se hladimo lepezom da bismo „rastjerali vlažan zrak i pomogli isparavanje znoja. Da nema procesa znojenja, tjelesna bi temperatura porasla za nekoliko stupnjeva, što bi ozbiljno narušilo vitalne funkcije organizma.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh