Firefox dodaci

Ispolirajte Firefox do maksimuma

Postoji mnogo razloga za korištenje sve popularnijeg ‘alternativnog’ internetskog preglednika. Od povećane zaštite sigurnosti korisničkih računala do ponekad kvalitetnijeg (čitaj bržeg) doživljaja brojnih internetskih sadržaja. Ipak, najveća snaga ‘Vatrene lisice’ je u njezinoj konfigurabilnosti i mogućnosti prilagođavanja potrebama svakog pojedinačnog korisnika.

Ispolirati Firefox do maksimuma, kako smo prigodno osmislili naslov, moguće je na dva različita načina – putem ručnog uređivanja postavki ovog internetskog preglednika ili putem raznih službenih i neslužbenih dodataka, ekstenzija, koje će zapravo učiniti istu stvar kao i ručno uređivanje, no na način prilagođen prosječnim korisnicima ili onima s nešto slabijim poznavanjem rada računala i pripadajućeg softvera te onima koji se jednostavno ne žele baviti tekstualnim naredbama, brojčanim vrijednostima i ostalim ponekad prilično kompliciranim ručnim načinima uređivanja.

Do ručnog uređivanja postavki Firefoxa dolazi se upisivanjem naredbe about:config unutar adresne trake u kojoj je obično smještena web adresa internetskih stranica koje posjećujete. Isprobajte ovu naredbu – doći ćete do apsolutno svih postavki internetskog preglednika u tekstualnom obliku, i s tog mjesta je moguće promijeniti gotovo sve. Ipak, kako bismo korisnicima pojednostavili uređivanje postavki, uputit ćemo na brojne službene i neslužbene softverske dodatke koji će Firefox učiniti još moćnijim internetskim preglednikom nego što to jest.

Backup prije svega

Prije nego što se bacimo na dodavanje novih i poboljšanje postojećih mogućnosti Firefoxa, savjetujemo izradu sigurnosne kopije svih postojećih postavki vašeg preglednika tako da bi, pođe li nešto po zlu, sve mogli u trenu vratiti u početno stanje.

U tu svrhu savjetujemo korištenje MozBackup dodatka koji možete pronaći na adresi mozbackup.jasnapaka.com. Taj dodatak može izraditi sigurnosnu kopiju kako svih postavki Firefoxa tako i Mozilla i SeaMonkey softverskih paketa aplikacija, Netscape internetskog preglednika te Thunderbird e-mail klijenta.

Preuzmite instalacijsku datoteku s download sekcije navedene stranice, ugasite sve aplikacije čije sigurnosne kopije želite izraditi te pokrenite instalacijsku datoteku. Nakon instalacija pokrenite MozBackup aplikaciju i napravite sigurnosnu kopiju podataka koje želite. Unutar mape My Documents pojavit će vam se nova datoteka ekstenzije .pcv, čiji će naziv ovisiti o vrsti aplikacije od koje ste napravili sigurnosnu kopiju. Kasnije, ako prilikom uređivanja postavki unutar Firefoxa bilo što pođe po zlu, pokrenite ponovno MozBackup te umjesto opcije ‘Backup a profile’ odaberite opciju ‘Restore a profile’ i sve promjene koje ste napravili nakon izrade sigurnosne kopije bit će vraćene u prethodno stanje.

Fasterfox – Firefox na adrenalinu

Korisnicima s bržim internetskim vezama (broadband – MAXadsl) svakako preporučujemo instalaciju Fasterfox ekstenzije koja će ubrzati način na koji ovaj internetski preglednik otvara web stranice te poboljšati način iskorištavanja broadband internetske veze.

Odsurfajte na fasterfox.mozdev.org, kliknite Install Fasterfox te u prozoru koji će vam se otvoriti potvrdite instalaciju pritiskom na Install tipku. Nakon instalacije restartajte Firefox te prilagodite taj dodatak za Firefox svojim željama i potrebama. Do Fasterfox izbornika moguće je doći na dva načina – unutar Tools > Extensions izbornika, odabirom Fasterfox ekstenzije te pritiskom na Options ili desnim klikom na Fasterfox ikonu smještenu u donjem desnom kutu statusne trake Firefox prozora te također odabirom opcije Options.

U ovom izborniku moguće je odabrati jedan od pet različitih modova rada te ekstenzije, a iako će već opcija Optimized ubrzati učitavanje internetskih sadržaja, možete isprobati i opciju Turbo Charged ili onu Custom, čije korištenje preporučujemo naprednijim korisnicima. U svakom slučaju uključite Fasterfox Page Load Timer, koji mjeri vrijeme potrebno za učitavanje pojedine web stranice, i isprobavanjem različitih opcija odaberite onu koja vam najviše ubrzava učitavanje.

Adblock – riješite se oglasa

Vjerujemo da vam se, jednako kao i nama, od raznoraznih marketinških kampanja jednostavno diže kosa na glavi, a situacija je gotovo jednako naporna s raznoraznim reklamama na internetskim stranicama.

Adblock dodatak za Firefox možete preuzeti s adreseaddons.mozilla.org/firefox/10 i garantirano će vas riješiti svih neželjenih reklama. Ipak, s obzirom da ovaj dodatak za Firefox predefinirano ne prepoznaje reklame morat ćete ga tome ‘naučiti’. Prilikom surfanja na bilo kojem web odredištu nakrcanom reklamnim okvirima dovoljno je na neki od njih kliknuti mišem te odabrati opciju Adblock Image i navedenu reklamu više nećete vidjeti.

Tabbrowser Preferences – napredno upravljanje tabovima

Tabovi, ili kartice različitih prozora unutar jednog jedinog otvorenog, jedna su od onih idejnih rješenja zbog kojih se isplati ‘prebaciti’ na Firefox internetski preglednik. Iako je istovremeno surfanje različitim stranicama već s osnovnim tabovima prilično kvalitetnije od velikog broja različitih otvorenih prozora, Tabbrowser Preferences ekstenzija će im pridodati i podosta naprednih mogućnosti.

Ovaj dodatak možete preuzeti s adreseaddons.mozilla.org/firefox/1122. Nakon restarta Firefoxa, do naprednih opcija upravljanja tabovima možete doći kroz izbornik Tools > Tab Mix Plus Options. Ovdje je moguće prilagoditi upravljanje tabovima, izbornikom desnog klika miša te mnogim drugim opcijama vezanim uz tabove.

Download Statusbar – stanje preuzimanja datoteka

vaj izuzetno malen, ali koristan dodatak za Firefox možete preuzeti s adrese addons.mozilla.org/firefox/26. Download Statusbar vam omogućuje da nakon što pokrenete download neke datoteke s bilo kojeg web odredišta u statusnoj traci Firefoxa, smještenoj na dnu prozora, pratite tijek učitavanja preostalo vrijeme, bez potrebe za otvaranjem ugrađenog Downloads prozora.

VideoDownloader – preuzmite video sadržaje iz Firefoxa

Ovo je jedna od ekstenzija za Firefox koja je naš osobni favorit. Omogućuje vam da s bilo kojeg web odredišta koje sadrži bilo kakav video zapis unutar HTML koda stranice učitate jedan ili sve video zapise.

Kao što ste možda i sami primijetili, brojna web odredišta koja korisnicima omogućuju objavljivanje vlastitih video sadržaja, onemogućuju korisnicima koji ih gledaju njihovo preuzimanje na računala. S ovim dodatkom to vam je ipak omogućeno. Instalirajte VideoDownloader i unutar statusne trake na dnu prozora smjestit će vam se pripadajuća ikona putem koje, kada posjetite neko od video web odredišta, možete preuzeti bilo koji ili sve dostupne video sadržaje.

Neki od ‘skinutih’ video zapisa bit će u svom originalnom formatu, no većinu njih preuzet ćete u .flv formatu, za čiju reprodukciju će vam biti potreban besplatan FLV Player, kojeg možete preuzeti ovdje.

SiteAdvisor – preventivna zaštita

Zaštite korisničkog računala nikada dosta tako da će vam ova ekstenzija dobro doći prilikom korištenja bilo koje od internetskih tražilica. SiteAdvisor unaprijed pretražuje internet te rangira sigurne stranice od onih nesigurnih, tj. razlučuje one na kojima ćete pokupiti neki od spyware, adware ili virusnih napasti od onih na kojima ćete biti sigurni. Jednako tako prikazuje kakve veze ima web odredište s drugim stranicama, tj. vode li njeni linkovi također na sigurna ili na neka sumnjiva web odredišta.

Ovo je jedna od onih neprimjetnih, ali vrlo korisnih ekstenzija za Firefox. Nakon instalacije, jedino što ćete primijetiti jest ikona u donjem djelu ekrana te zelene, žute ili crvene oznake, ovisno o sigurnom ili opasnom daljnjem surfanju po prikazanim stranicama. Jednako tako, klikom na neki od navedenih okvira te odabirom opcije More info… možete saznati sve detalje o navedenoj stranici, a u njezino ocjenjivanje možete se uključiti i sami.

www.siteadvisor.com

Dodaci za Firefox koje smo vam predstavili samo su maleni dio svih dostupnih dodataka i ne označavaju naš isključiv odabir najboljih, jer svaki korisnik će preuzeti one koji su mu najpotrebniji. Savjetujemo vam da odsurfate na addons.mozilla.org/firefox/extensions i unutar različitih kategorija odaberete one koje vam se čine najkorisnijima.

Teme za Firefox

Jednako kao što je moguće Firefox internetski preglednik osnažiti i opremiti brojnim naprednim mogućnostima, što smo vam djelom ranije pokazali, ‘Vatrenu liju’ je moguće i kozmetički ušminkati.

Kad govorimo o kozmetičkim promjenama Firefoxa ne mislimo na jednostavne promjene poput izmjena boja ili vrste fontova, nego na potpune promjene iz korijena. Otiđite na addons.mozilla.org/firefox/themes i uvjerite se sami. Trenutno najpopularnije Firefox teme među korisnicima su Noia 2.0 (extreme), koja će Firefox učiniti šarenim internetskim preglednikom; Firefox Vista koji će preglednik izgledom pripremiti za novu nadolazeću verziju Windowsa; te BlueShift koji će od Firefoxa učiniti crno-plavi futuristički preglednik budućnosti.

Trenutno je na službenim stranicama objavljeno gotovo 200 različitih tema za Firefox, od onih koje će samo neznatno promijeniti izgled vašeg preglednika do onih radikalnijih, poput ovog sa slike, koji je od Firefoxa učinio produženu ruku makroa.

Ubrzajte surfanje tipkovničkim kraticama

Jednako kao i unutar samih Windowsa, pa tako i bilo koje aplikacije, u Firefoxu je određenim kombinacijama tipaka moguće ubrzati izvršavanje određenih radnji. Nabrojat ćemo vam samo neke uobičajenije te najčešće korištene, a za potpunu listu tipkovničkih kratica u Firefoxu preporučujemo da posjetite www.mozilla.org/support/firefox/keyboard

Ctrl + D – spremanje trenutno aktivne stranice u Bookmarks mapu

Ctrl + T – otvaranje novog taba

Ctrl + N – otvaranje novog Firefox prozora

Ctrl + – ili + – smanjuje ili povećava veličinu fonta unutar stranice

Ctrl + 0 – vraća veličinu fonta na originalnu

Ctrl + F – otvara alatnu traku za pretraživanje

Ctrl + neki broj – otvara redni broj taba koji ste upisali

Alt + Home – vraća vas na početnu stranicu Firefoxa

Ovo su samo neke od kratica kojima možete ubrzati korištenje Firefoxa, a za potpunu listu ponavljamo link – www.mozilla.org/support/firefox/keyboard.

Velika snaga Firefox internetskog preglednika, jednako kao i svog ostalog open source softvera, je u tome što je prilagodljiv i što je svim korisnicima omogućeno ‘prčkanje’ po svim postavkama softvera. Ipak, treba pripaziti jer poigravanje s nekim opcijama može softver dovesti do neupotrebljivosti, a u slučaju Firefoxa, kao što smo vam na početku cijele ove priče napomenuli, prije svake promjene napravite sigurnosnu kopiju svih originalnih postavki s MozBackup ekstenzijom.

Želimo vam ugodnije surfanje uz Firefox internetski preglednik.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.