Ljekovita biljka

10 dobrih razloga zašto jesti kupinu – Jako zdrave crne bobice kupine

Nevjerojatno zdrave crne bobice kupine privlače svojim izgledom, i bogatstvom okusa. Bogate su vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidantima koji su jako efikasni u prevenciji brojnih bolesti.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidantima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidant kog sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo efikasnim u borbi protiv nekih vrsta raka.

Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

Jarka ljubičasta boja kupine proizlazi od antocijana koji svojom snažnom antioksidacijskom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno na zdravlje kardiovaskularnog sastava. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sastava poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.

Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visoku razinu elegične kiseline. Taj snažni antioksidant na različite načine se bori protiv kroničnih bolesti. Istraživanja su pokala kako kuhanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.

Još malo o nutritivnom sastavu kupine

Kupina je siromašna kalorijama, ali je itekako bogata vitaminima C, E, folnom kiselinom i mineralima poput kalija, mangana i magnezija.

Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje razine kolesterola.

Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih sudova.

Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćem po razini fitoestrogena, materiji koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i grlića materice.

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna materija za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla, apsorbirajući opasne UV zrake.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker