Ishrana

10 načina za snižavanje razine lošeg kolesterola

Snižavanje razine kolesterola može biti veliki izazov, ali to je iznimno važno jer normalizacijom razine kolesterola značajno se smanjuju rizik bolesti srca i moždanog udara. Prehrana igra najznačajniju ulogu u tome, stoga ćemo navesti 10 namirnica koje se mogu ukomponirati u prehranu kako bi smanjili kolesterol.

Pravilno odabrana prehrana direktno utječe na razinu kolesterola u krvi.

Od povišenog kolesterola, iz godine u godinu pati sve veći broj ljudi u svijetu. Loša prehrana, smanjena dnevna aktivnost i svakodnevni stres, su glavni uzročnici mnogih oboljenja pa i ovoga.

Da bi izbjegli zdravstvene tegobe, odnosno održavali razinu kolesterola u granicama normale pratite naše upute o namirnicama koje vam mogu pomoći da smanjite razinu povišenog kolesterola.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od pomoći i da će razina kolesterola pasti do granica gdje i treba da bude.

Zob – idealno je jesti ovu žitaricu za doručak, također možete u svoju dnevnu prehranu dodati porciju zobenih pahuljica. Uz malo svježeg voća to će biti izvrstan obrok pun vlakana koji čisti arterije i poboljšava cirkulaciju.

Ječam i cjelovite žitarice – kao i zob sadrže vrlo velike količine topivih vlakana koji će uz to što će sniziti kolesterol, također će poboljšati probavu.

Grah – odličan izvor vlakana. Sadrži visoki udio proteina što je izvrsno za visoko-proteinske obroke vegetarijanaca. Iako, vegetarijanci najčešće nemaju problema s kolesterolom jer ne jedu meso koje sa sobom nosi najveću štetu što se tiče kolesterola.

Orašasti plodovi – također su odlični izvori proteina za vegetarijance. Većina orašastih plodova bogata je i nezasićenim mastima koje snižavaju LDL (loš) kolesterol i pomažu povećati HDL (dobar) kolesterol koji se bori s bolestima srca.

Biljna ulja – prije svega suncokretovo. Budući da se koriste pri kuhanju na taj se način smanjuje razina zasićenih masnoća u hrani.

Voće – većina voća bogata je vlaknima, a neka imaju sposobnosti da smanje razinu kolesterola. Najbolje voće za to je grožđe, jabuka, jagoda i agrumi.

Soja – proteini soje imaju snažno anti-kolesterolno djelovanje. Već i mala količina soje na dan dovoljna je da se smanji rizik od oboljenja srca.

Masna riba – konzumiranje lososa je odlično za borbu s visokim kolesterolom. Masna riba općenito sadrži manje masti nego meso i ima veći udio dobrog kolesterola. Uz to, bogat je izbor omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu triglicerida u krvi. Također štiti srce od aritmije.

Dodaci vlakana – postoje dodaci koji sadrže mnogo vlakana koja će osigurati čišćenje arterija i zaštitu od bolesti uzrokovanih visokom razinom kolesterola.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close