IshranaLjekovita biljka

3 stvari koje niste znali o tikvicama

Tikvica su izvrsna namirnica koja je može jesti na više načina. Može se konzumirati u sirovom obliku, pečena, pržena ili pripremljena na žaru.

Dodavanje ovog povrća u svoju svakodnevnu prehranu možete tijelu dati dodatnu dozu vitamina i minerala koji će pomoći vas zaštititi od bolesti.

Neki tikvicu smatraju superhranom jer je izvrsna za usporavanje procesa starenja budući da sadrži mnogo antioksidansa i vlakana te vode. Sve to istjeruje toksine, slobodne radikale i druge štetne tvari iz tijela. Uz sve te blagodati, tikvice su odlične i po slijedećim trima činjenicama.

Tikvice su jako ukusne, pogotovo ako se pripreme na pravilan način. Svi koji se razumiju u kuhinju znaju koliko su tikvice dobra namirnica i kako se sa njima mogu napraviti razna ukusna jela.

Osim što su tikvice ukusne, one su i jako zdrave pa pročitajte malo o njima kao zdravoj namirnici.

Saznajte zbog čega su tikvice dobar izbor, posebno za ljetne dane kada nas uzme vrućina i kada nam hrana teško ‘pada’ na želudac.

Imaju vrlo malo kalorija – tikvice su specifične po tome što imaju jako malo kalorija zbog toga ih je odlično koristiti kao prilog glavnom jelu. Jedna šalica narezanih tikvica ima samo 19 kalorija, primjerice brokula sadrži 50% više kalorija. Pržene tikvice s nekim začinskim biljem izvrstan su prilog svakom jelu.

Cvjetovi su jestivi – malo poznata činjenica je da su cvjetovi tikvica zapravo jestivi. Oni se također mogu izvrsno uklopiti u mnoga jela. Imaju visoku hranjivu vrijednost te su bogati vlaknima i vitaminom C.

Dobre su za zdravlje srca – budući da sadrže kalij tikvice su izvrsne za srce. Jedna tikvica daje 8% preporučene dnevne doze kalija. To je bitan mineral za tijelo jer pomaže u kontroli krvnog tlaka i smanjivanju štetnih utjecaja soli. Vitamin C u tikvicama dobar je za jačanje srčanog mišića te sprječava krvne ugruške.

Tikvice često koriste oni koji jedu isključivo sirovu hranu. Primjerice, od njih se može napraviti sirova i zdrava tjestenina. Takva tjestenina puno je zdravija od one klasične jer sadrži mnogo više eteričnih vlakana, minerala, vitamina i antioksidansa koji čuvaju zdravlje. Uz to, tjestenina od tikvica ima puno manje kalorija te je izvrsna dijetalna namirnica.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close