VijestiZdravlje

5 zabrinjavajućih znakova da vam nedostaje magnezija

Mnogi, na žalost, ne razumiju važnost magnezija kao što ni ne razumiju važnost kalcija i željeza za naše zdravlje.

Odgovarajuća razina magnezija je ključna za mozak, srce i mišiće, a zajedno s vitaminima D i K važna je za zdravlje kostiju.

Nedostatak tog minerala može prouzročiti negativne posljedice na zdravlje, a ovo je 5 znakova koji sugeriraju da je razina magnezija daleko ispod one kakve bi trebala biti.

Zujanje u ušima ili nagluhost – čest simptom gubitka sluha, uzrokovan niskom razinom magnezija. Znanstvenici su utvrdili da dovoljno količina magnezija može spriječiti nastajanje slobodnih radikala koji dovode do gubitka sluha.

Grčevi u mišićima i podrhtavanje – magnezij je iznimno važan za mišiće, bez njega oni ne bi mogli biti u opuštenom stanju. Nedostatak navedenog minerala dovodi do grčeva u mišićima, primjerice mišićima lica, te do naglog trzanja mišića i grčeva u nogama.

Tjeskoba – veza između tjeskobe, depresije i niske razine magnezija poznata je već više od stoljeća. Hrvatski znanstvenici utvrdili su da mnogi ljudi koji su pokušali počiniti samoubojstvo su imali jako nisku razinu magnezija.

Poremećaj u radu srca – niska razina magnezija utječe na sve mišiće u tijelu, pa tako i na srčani. Srčana aritmija javlja se uslijed nedostatka tog minerala, a očituje se u neritmičnom radu srca, što pak može dovesti do ozbiljnijih komplikacija poput srčanog i moždanog udara. Zato liječnici daju lijekove s magnezijem bolesnicima koji imaju aritmiju.

Pojava bubrežnih kamenaca – neki vjeruju da su bubrežni kamenci uzrokovani viškom kalcija, no pravi krivac je magnezij, točnije njegov nedostatak. Magnezij sprečava nastanak kamenaca, a taj problem može biti vrlo bolan pa je puno bolje spriječiti nego liječiti.

Ako imate neki od ovih simptoma obavezno se posavjetujte s liječnikom. On će vjerojatno dati terapiju i savjete u vezi prehrane, a namirnice bogate magnezijem su: bademi, indijski oraščići, špinat, soja, razne sjemenke.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close