Kako liječitiLjekovita biljka

Akutni gnojni katar srednjeg uha – Kako se liječi?

Gnojni katar srednjeg uha najgora je i najopasnija bolest srednjeg uha, koja može imati veoma teške posljedice.

Bolest nastaje zbog uzročnika što ulaze u bubnjište gdje uzrokuju upalu i gnojenje.

Akutni gnojni katar nastupa nakon zaraznih bolesti kao što su šarlah, tifus, boginje, a ponekad nakon gripe i sličnih oboljenja.

Do bolesti dolazi prodiranjem mikroba izvana kroz ozlijeđeni bubnjić, nakon razderine ili ekcema.

U većini slučajeva bolest počinje žestoko, praćena je visokom groznicom i veoma jakim bolovima. Čest je slučaj da je svijest omamljena, bolesnika hvata vrtoglavica, kao kod akutne upale moždane opne. U uhu neprestano zuji, šumi i tutnji, a sluh je potpuno isključen. Bolesnik izbjegava pomicanje glave i pokrete čeljustima jer ga razdiru bolovi. Bolest se razvija te za 2 do 3 dana pukne bubnjić i gnoj izlazi kroz otvor bubnjića. U početku gnoj izlazi u velikoj količini, a kasnije sve manje, što traje otprilike 3 tjedna. Sluh se obnavlja, a rana na bubnjiću zacjeljuje.

Ako bubnjić ne pukne, prijeti velika opasnost da se gnoj izlije prema unutra i inficira mozak. Posljedica toga može biti upala moždane opne ili apsces u mozgu. Zbog toga je svakako dobro potražiti stručnu liječničku pomoć.

Pored propisanih lijekova, uz savjet sa vašim liječnikom možete piti čaj od ljekovitih trava.

Primijeniti isti postupak kao i kod liječenja kroničnog katara srednjeg uha, s time da je svakih 2 sata potrebno piti po 1 dl umjereno pripremljenog čaja mješavine jednakih količina ljekovitih trava: stabljike majčine dušice ili timijana, cvjetova kunice i cvjetova zovine stabljike te ive trave.

Po želji, čaj se može zasladiti medom.

Jesti što bolju hranu sa što više povrća, zelja i voća. Izbjegavati masnoće životinjskog porijekla. Vrijeme provoditi u zatvorenom prostoru, bez propuha. Pođe li se van, potrebno je jako utopliti glavu i vrat, a posebno uši i uokolo ušiju.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close