Ljekovita biljka

Alicin: Sastojak koji bijelom luku daje snagu izlječenja

Mnogi znaju da je bijeli luk ljekovit, no malo tko zna zbog čega je tako i koji točno spoj iz bijelog luka tako dobro djeluje na naše zdravlje. Čuli ste za Alicin?

Nije samo jedan aktivni spoj u češnjaku, ali mi ćemo ovom prilikom spomenuti baš alicin. Naime, alicin daje bijelom luku prepoznatljiv okus i miris. Također, taj sumporni spoj ovoj biljci daje mnoga ljekovita svojstva. Alicin je zaslužan za efikasno djelovanje češnjaka.

Alicin (Allicin) je organski sumporni spoj koji pronalazimo u bijelom luku (u vrstama iz obitelji Alliaceae). Prvi put ga je izolirao i proučavao u laboratoriju Chester J. Cavallito i John Hays Bailey ne tako davne 1944. godine. Već tada su istraživači uočili pozitivno djelovanje ovog spoja. Shvatili su da alicin nastaje kada se režanj češnjaka slomi, ili se nasjecka, odnosno kada se kemijskim procesom alliin pretvara u alicin. Takva reakcija je prirodni mehanizam obrane češnjaka od štetnika. Alicin je odgovoran za miris svježeg češnjaka, ali i za dobro djelovanje češnjaka protiv bakterija, virusa i gljivica.

Prirodni antibiotik – Češnjak

Češnjak je bogat aktivnom tvari – alicin

Već ste mogli pročitati da je češnjak zaista bogat spojem koji zovemo alicin. Ovaj prirodni spoj djeluje protiv bakterija, protiv virusa i protiv gljivica. Također, alicin se dobrim pokazao i protiv parazita, a ima i antioksidacijsko djelovanje.

Znanstvena istraživanja dala su nam neke tragove da bi alicin mogao biti lijek za dijabetes. Također, naučnici su uvidjeli da se alicin može koristiti kod liječenja raka i različitih bolesti srca. Alicin snižava kolesterol i krvni tlak te sprječava moždani udar. Dakle, sve su ove stvari poznate u narodnoj medicini. Bijeli luk se koristi u liječenju svih spomenutih problema, što je i logično s obzirom da alicin pronalazimo baš u ovoj biljci.

Neugodan miris češnjaka, ili ipak ne?

Nekima je miris bijelog luka odbojan, no ne i svima. Miris bijelog luka dolazi baš iz najboljeg ljekovitog spoja. Ako baš ne podnosite miris, a iskoristili bi ste ljekovita svojstva bijelog luka – predlažemo da ga koristite u kapsulama ili kuhanog.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close