Ljekovita biljkaSavjeti

Aronija za naše zdravlje

Mali listopadni grm, upečatljivih bobica oporog okusa je svakako jedna među najzdravijim biljkama koje možemo pronaći i kod nas. Riječ je o biljci Aronija.

Porijeklo ova biljka vuče iz daleke nama Sjeverne Amerike, ali zbog svoje izrazite otpornosti na niske temperature jako dobro se proširila po umjerenom pojasu, kao i u hladnim predjelima.

Osim po imenu Aronija, ova ljekovita biljka poznata je i kao Sibirska borovnica, a već pogađate i zbog čega – da, njezini plodovi, malene bobice podsjećaju nas na plodove kakve ima borovnica.

U prirodnom staništu, aronija raste i razvija se kao listopadni grm, koji dostiže visinu do 3 metra, sa 2 i pol metra širine. Ovaj grm krase bijeli cvjetovi koji rastu na kiticama, a kod nas se pojave krajem mjeseca travnja. Listovi su ovalnog oblika, nazubljenog ruba, u vegetaciji su tamnozelene boje, a u jesen dobivaju dekorativnu žarko crvenu boju.

Nama je biljka jako interesantna jer ne zahtjeva puno prilikom uzgoja, a bogat sadržaj ljekovitih sastojaka koje pronalazimo u malenim bobicama, daje mnogo razloga za što većim uzgojem.

Danas su proizvodi od aronije jako na cijeni, ali još uvijek ima prostora za nove uzgajivače, kao i za pojedince koji žele u svom vrtu da uzgoje aroniju, i tako uživaju u pripremi raznih sokova, namaza i kolača od bobica aronije.

>> Aronija – Sibirska borovnica

Plodovi aronije dozrijevaju početkom mjeseca kolovoza, kada se sakupljaju, te se od njih izrađuju razni prirodni proizvodi.

Kada smo već u par navrata spomenuli da je aronija ljekovita biljka, red je da spomenemo njezine nutritivne sastojke, pa ćemo reći da bobice aronije obiluju vitaminima C, A, E, B2, vitaminom B6 i B9, te jako rijetkim vitaminom P. Osim vitamina, tu su i minerali poput Kalcija, Kalija, željeza, mangana, fosfora i joda.

Ono po čemu se aronija izdvaja jeste to da ona ima najjači antioksidacijski učinak među ostalim vrstama voća.

Od aronije možete praviti jako zdravi i ukusni sok, mnoge vrste kolača i sličnih slastica, slatke namaze i dobro poznato vino od aronije.

Dobro će doći svima koji imaju lošu krvnu sliku, dobra je za mršavljenje, za djecu i male bebe, kao i za buduće majke koje su u drugom stanju.

Ako ste se odlučili za aroniju, i želite posaditi sebi jedan grm ili više njih, pročitajte o uzgoju aronije. Vjerujemo da ćete pronaći korisne informacije, te da ćete dobiti bobice ove vrijedne i jako zdrave biljke već kroz par sezona.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close