Ljekovita biljkaVijesti

Biljka graviola liječi rak bolje od kemoterapije? Prikrivena istina ili još jedna neistražena tvrdnja…

Graviola je u najmanju ruku rečeno dosta neobična tropska biljka. No, ono po čemu je u zadnje vrijeme postala jako popularna je vjerovanje zagovornika alternativne medicine da Graviola liječi rak i to 10.000 puta bolje od kemoterapije.

Službena medicina, međutim, tvrdi kako ne postoje temeljita istraživanja koja bi poduprla takve tvrdnje.

Sladak, ali trpak okus sa snažnom aromom koja podsjeća na mješavinu jagode, ananasa i limuna osjetit će svako tko kuša zreli plod neobične graviole (guanabane).

No ovdje nije tek riječ o još jednom super voću, nego o nečemu što je, možda, daleko snažnije. Hranjive tvari u ovom plodu navodno su izuzetno djelotvorne u borbi protiv raka.

Istraživanja objavljena u Journal of Natural Products još su 1996. ukazala da graviola, posebno njezine sjemenke, sadrži citotoksične sastojke koji su, tvrdi se, 10.000 puta jači od obične kemoterapije u liječenju raka. S druge strane, graviola ne ubija zdrave stanice, nego cilja samo na maligne. Ipak, učinkovitost ove biljke nije dokazana i ne bi se smjela koristiti kao zamjena za kemoterapiju.

Plod je nalik avokadu, no u unutrašnjosti se krije bijela mesnata pulpa koja se može jesti. Ona se za potrebe udaljenih potrošača pretvara u prah i distribuira u tom obliku.

Lokalno stanovništvo stoljećima je koristi u zdravstvene svrhe, kao svojevrsno sredstvo za relaksaciju, snižavanje krvnog tlaka, protiv parazita, gljivica i infekcije, ublažavanje depresije i prevenciju kroničnih bolesti. Danas mnogi koriste plod, lišće i koru graviole kao prirodni lijek protiv raka.

Ekstraktu se pripisuju ova svojstva: napada rak bez neugodnih nuspojava koje prate kemoterapiju, štiti imunitet i sprečava opasne infekcije, jača organizam te jača psihu i potiče dobro raspoloženje.

Istraživanje s katoličkog sveučilišta u Južnoj Koreji pokazalo je da sastojci u sjemenkama graviole napadaju stanice raka debelog crijeva i pluća.

Službena medicina ipak ne prihvaća ove tvrdnje iz jednostavnog razloga što ne postoje temeljita istraživanja koja bi pokazala da graviola liječi rak na bilo koji način.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close