IshranaLjekovita biljka

Blagodati kelja za zdravlje – Jedite kelj jer je jako zdrav

Kelj je jako hranjiva biljka bogata vitaminima i antioksidansima koja unapređuje zdravlje na nekoliko načina.

Mnogi od nas kelj ne pamte po dobrom okusu, pogotovo ako su nas naši roditelji tjerali da jedemo kuhana jela od tog zelenog lisnatog povrća.

Ipak, trebamo znati da je kelj izuzetno zdrav, pa sada možemo zahvaliti našim bakama i mamama jer su nas hranile zdravo. Kelj se smatra izuzetno zdravom namirnicom, a sva novija istraživanja idu u korist tom uvjerenju.

Ovo povrće nam pomaže na mnogo načina, a u tekstu ispod pročitajte za što je sve dobar kelj.

Lako je dodati ovo odlično povrće u svoju prehranu jer u njoj možete uživati u juhama, salatama, napitcima. Donosimo najvažnije blagodati kelja za vaše zdravlje.

Potiče gubitak težine – kelj ima vrlo malo kalorija (36 kalorija u jednoj šalici kelja) i gotovo da nema nikakvih masti. Bogat je i vlaknima koji pomažu u probavi, snižavaju kolesterol, a to je odlično za ubrzavanje metabolizma. Ima i velike količine vitamina C. Kelj je uvijek izvrstan izbor za postizanje idealne težine.

Bogat je vitaminom K – hrana bogata ovim vitaminom smanjuje rizik od oboljenja organizma od raznih vrsta raka. Vitaminom K povezan je s zdravljem kosti, zgrušavanjem krvi i antioksidacijski djelovanjem. Poput špinata, šparoga i brokule, i kelj je dobar za kožu i kosu.

Sadrži velike količine željeza – ako usporedimo kelj s govedinom, na svakih 100 grama kelja dolazi 1,5 miligrama željeza što je gotovo jednako količinu željeza sadržanoj u istoj količini govedine. Kelj je odličan izvor dnevne količine željeza bez dodatnih kalorija i masnoća u odnosu na druge namirnice koje su bogate željezom. Taj metal neophodan je za dobro zdravlje, pomaže mozgu u opskrbljivanju kisikom.

Bogat je kalcijem – kelj ima više kalcija nego mlijeko. Najbolje ga je jesti sirovog za veći unos kalcija jer kada se kuha gubi znatnu količinu tog metala koji je važan za kosti i održavanje zdravog metabolizma.

Sadrži više vitamina C od naranče – naranče se smatraju voćem koje je izuzetno bogato vitamin C, no još više tog vitamina ima kelj. Samo 100 grama kelja sadrži 88% preporučene dnevne doze vitamina C. Ako pogledamo omjer tog vitamina, kelj je dvostruko bogatiji njime nego naranča.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close