Mame i bebe

Bolest soor – mliječac

Jeste li čuli za ovu bolest? Saznajte što je soor, odnosno mliječac.

Prepoznatljivi simptomi ove bolesti su male bijele mrlje na unutrašnjoj strani obraza. Te bijele mrlje jako podsjećaju na grudice mlijeka, a mogu biti i spojene, te debele naslage na jeziku novorođenčeta koje često znaju da ometaju dojenje.

Soor je bolest, točnije infekcija, odnosno upala usne šupljine koju uzrokuje gljuvica Candida albicans.

Najčešće se ova infekcija pojavljuje kod dojenčadi slabijeg imuniteta ili kod nedonoščadi čiji je organizam još nezreo za borbu protiv bakterija.

Kako smo već u samom uvodu spomenuli, soor se prepoznaje tako što se na sluznici usta pojavljuju male bijele naslage ispupčene od površine kože. Ispod tih naslaga koža je upaljena i crvena. Nakupine se lako mogu proširiti i prema jednjaku i ždrijelu.

U slučaju pojave ovakve infekcije, potrebno se obratiti nadležnom liječniku (pedijatru) koji će propisati lijekove.

Liječenje bolesti se izvodi na način da se sluznica čisti otopinom bikarbonata u prokuhanoj vodi u koju je umočena sterilna krpica ili gaza. Krpicu je potrebno omotati oko prsta, te njome očistiti usnu šupljinu. Njome se lagano prelazi preko sluznice, lagano da mališan što manje osjeti neugodnosti. Postupak se ponavlja nekoliko puta na dan, čime se smanjuje kiselina u ustima i stvara se nepovoljan teritorij za nastavak razvoja gljivice.

Ako se na ovaj način gljivica ne povuče, pedijatar će prepisati antimikotik, lijek fungicidnog učinka koji ubija gljivice i najčešće je u obliku gela.

Dojenje ne treba prekidati ako se pojavi ova infekcija. Štoviše, ako i na majčinim bradavicama stanuje gljivica, majka i dijete bi se trebali zajedno liječiti i infekcija bi trebala nestati najviše kroz 2 tjedna.

Za prevenciju nastanka gljivice potrebno je održavati higijenu grudi i bradavica barem jednom na dan, tuširanjem, uz korištenje samo vode za pranje i sušenje bradavica na zraku ili čistim mekanim ručnikom opranim na 90 stupnjeva.

Također, sve predmete koje dijete koristi, kao što su duda varalica, bočica, grickalice za zube, treba redovito prati i sterilizirati te uzimati čistim rukama kako bi se spriječilo nastajanje bakterija.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close