IshranaLjekovita biljka

Borite se sa stresom? Jedite slatki krumpir

Mekan i kremast, slatki krumpir ili batat je vrlo ukusan i pogodan za deserte, no radi se i o povrću koje je nevjerojatno hranjivo.

“Batat je bogat vitaminima A, B5, B6, tiaminom, niacinom, riboglainom, a zbog narančaste boje i karotenoidima.

Osim toga, nema masti, ima relativno nizak udio natrija i puno manje kalorija od klasičnog krumpira” – kazala je Laura Flores, nutricionistica iz San Diega.

Slatki krumpir je jedan od najboljih izvora vitamina A. Jedan gomolj sadrži više od dnevno preporučene količine tog vitamina, koji je i antioksidans – bori se protiv starenja, raka i održava dobar vid.

Uz narančastu boju dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj te ljubičastoj boji. Narančasta i žuta vrsta sadrže najviše vitamina A, dok je ljubičasta najbogatija antioksidansima.

Iako je sladak ima nizak glikemijski indeks, što znači da sporo oslobađa šećer u krvotok, a zbog toga, za razliku od drugih škrobnih namirnica, regulira razinu šećera u krvi. To znači da njegovom konzumacijom nećete dobiti puno šećera, ali ćete dobiti velike količine energije, u tome je također daleko ispred običnog krumpira.

Znanstvenici sugeriraju i da sadrži magnezij, koji potiče opuštanje, smirenost i dobro raspoloženje, a opušta i mišiće i živce. Zbog toga je odličan za one koji su pod velikim stresom.

Isto tako, batat ili slatki krumpir ima protuupalna svojstva poradi vitamina koje sadrži. Dobar je izvor dijelatnih vlakana, što pomaže u održavanju zdrave zdravog probavnog trakta i reguliranju probave.

Iz svega navedenog jasno je da slatki krumpir ima puno veće zdravstvene dobrobiti nego obično krumpir. Naravno, važno je ne pretjerati s konzumacijom jer prevelika količina vitamin A može imati za posljedicu promjene na koži.

Zanimljivo da ga je otkrio Kristofor Kolumbo, a proizvodio ga je i prvi američki predsjednik George Washington. Uvjerljivo najveći proizvođač je Kina s 80 milijuna tona svake godine.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close