Ljekovita biljkaPrirodni lijekoviSavjeti

Božja milost ili milica – Često se koristi za izazivanje povraćanja i proljeva

Milica ili vodeni dubčac, druga su često korištena imena za ovu biljku, koja se u pučkoj medicini rabi za izazivanje povraćanja i proljeva.

Božja milost je trajna biljka, visine do 40 cm, četverouglaste i tanke stabljike. Listovi su nasuprotno smješteni, sjedeći, lancetasti, zašiljeni, na rubovima oštro nazubljeni. Pojedinačni dvousnati bijeli do crveni cvjetovi, razvijaju se u pazušcu listova na dugačkim drškama ove biljke. Korijen joj je polegnut puzajući, a iz njega izbijaju žilice, odnosno korjenčići.

Cvate od svibnja do kolovoza. Bez osobita je mirisa, te je gorka okusa. Raste na vlažnim mjestima, u jarcima i močvarama, među ostalim močvarnim biljkama, na livadama.

Kod ove biljke beru se list i cvijet i suše se na toplom i zračnom mjestu. Ljekoviti sadržaj: glikozid graciolina, graciolon, graciotoksin, gratisolin, smolasti gratiolarin, gratiolna kiselina, masno ulje.

Toksičnost: glikozidi graciolin i graciotoksin.

Otrovni dijelovi biljke: cijela biljka, list, cvijet, sjeme, korijen.

Simptomi trovanja: povraćanje proljev, krvavi proljev, grčevi i upala crijeva.

Zapadna pučka medicina rabi je za liječenje žutice, bolesti jetre, otečene slezene, melankolije, bolesti reume itd. Božju milost često su rabili i u pučkoj medicini, što je ponekad imalo i težih posljedica, jer u većim količinama ona izaziva upalu debelog crijeva, a ponekad i potpuni kolaps srca.

Ljekovito djelovanje biljke – Božju milost u pučkoj medicini rabili su za: Izazivanje povraćanja, kod teških trovanja, kada je bilo nužno hitno izbaciti otrov iz tijela kao i isprazniti i očistiti crijeva, -zatvora – konstipacije, kod vodene bolesti, radi izlučivanje tekućine iz trbušne šupljine, zglobova, organa, oteklina poradi slabog rada srca i bubrega, itd. bolesti jetre i žutice, bolesti pluća od upale do tuberkuloze, upale trbušne maramice, groznice, čireva, nametnika u crijevima, reume, hemoroida, spolnih bolesti, te bolesti bubrega, srca, jetre, pluća i kože.

Upozorenje!

Kod uporabe ove biljke teško je odrediti terapeutsku količinu jer je ona blizu smrtne, te valja izbjegavati uzimati bilo koji njen pripravak. Eventualno uzimanje pripravaka zahtijeva obaveznu konzultaciju sa stručnom osobom i liječnikom.

Osušeni korijen usitnimo u prah mljevenjem. Uzmemo tako da 1 do 2 grama praška umiješamo u 2 dl vode ili čaja. Od te količine uzimamo početno od 20 – 50 kapi 2 do 3 puta na dan.

Homeopatski lijek Gratiola važi u homeopatiji kao ženski lijek, i to u situacijama jako izražene seksualne nezasitnosti praćena gastrointestinalnim tegobama. Daje se kod seksualnih poremećaja kao što je nimfomanija u žena, zatim u liječenju gastritisa, čira na želucu i dvanaesniku, tegoba s crijevima i rektumom, proljeva, grčeva, tumora jajnika, leukoreje, vrtoglavice, bubrežnih grčeva itd. Doza: 2 X-prema C 30 ili C 200.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close