Prirodni lijekovi

Brzo i efikasno protiv afti u ustima

Tko god je imao afte u ustima onda zna o kakvoj neugodnoj pojavi se radi.

Naime, ove ranice mogu biti jako bolne i ometati nas dok jedemo, pričamo ili pijemo neko piće.

Ako imate afte svakako trebate izbjegavati hranu kiselog okusa, pića koja vas dodatno iritiraju, a pored toga, da bi brže izliječili afte, iskoristite ljekovite biljne čajeve.

Afte su bolne ranice koje se javljaju na sluznici usta ili na unutrašnjem dijelu usta. Najčešće prolaze same od sebe, otprilike sedam dana nakon izbijanja, ali se često znaju ponovno vratiti. Ako ste i sami imali problema s aftama, onda znate koliko su neugodne. Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta kako sebi možete pomoći prirodnim putem.

Prvi korak u liječenju afti jeste korištenje leda. Led će ublažiti bolni osjećaj koji izazivaju afte, a možete pokušati i ispiranje usta toplom slanom vodom. Također je tijekom trajanja afti dobro izbjegavati alkohol, agrume, žvakaće gume, ocat i druga kisela jela. Spomenuli smo već što trebate izbjegavati. Takva hrana pogoršava stanje u vašim ustima, dodatno pojačavajući bol i neugodni osjećaj.

Za liječenje afti iskoristite crni ili zeleni čaj – Obični crni ili zeleni čaj bogati su izvor tanina. Kao antiseptik sa širokim rasponom antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, tanin posebno pomaže kod upala usta koje mogu biti izazvane bakterijama, gljivicama, virusima ili alergijama. Zašto ne napravite sebi čaj, i popijete ga kada se malo ohladi, da ne bude vruć pa da dodatno ne iritira osjetljivo stanje u ustima. Čaj, osim što ga pijete, možete koristiti i za ispiranje usta. Kada isperete usta gutljajem čaja, ispljunite ga i tako ponovite dok ne potrošite šalicu čaja.

Čaj od kadulje je također dobar – Iako nije najbogatiji biljni izvor tanina, kadulja, odnosno čaj od kadulje, jedan je od najpoznatijih lijekova za afte. Kadulja smiruje i liječi upalu u ustima. Priprema čaja od kadulje je jako jednostavna. Uzmite dvije čajne žličice osušene kadulje i stavite u šalicu uzavrele vode. Pustite da se čaj malo ohladi pa njime ispirite usta, kako je opisano i u gornjem primjeru. Naravno, čaj od kadulje možete i piti, ali nemojte pretjerivati jer kadulja u većim količinama može nekih osoba može izazvati grčeve.

Imajte na umu kako za liječenje afti možete upotrijebiti i čaj od kamilice ili timijana. Sretno u liječenju afti. Nadamo se da će vam spomenuti čajevi pomoći u tome.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close