Ljekovita biljka

Čičoka je namirnica koja jako pogoduje dijabetičarima

Iako ju ne koristimo baš puno, čičoku možemo pronaći u gotovo svakoj većoj trgovini prehrambenih proizvoda. Svojim izgledom, čičoka podsjeća na krumpir. Riječ je o ljekovitoj namirnici koju bi svakako trebali češće da koristimo.

Gomoljasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. Čičoka, za razliku od običnog krumpira, nema u sebi škroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe koje boluju od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko ribana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu kruha.

Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama jer ona snižava razinu šećera u krvi. Slično kao krumpir i čičoka je dobar izvor kalija, a pola šalice svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U istih pola šalice čičoke nalazi se 1.5 gram bjelančevina te 1.2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2.

Da bi iskoristili ljekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svježem stanju. Termički obrađen nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen.

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske utjecaje i bolesti, proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatira deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krumpir, morska repa, mačja repa, divlji krumpir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3.5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u mjesecu rujnu na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svijetlo žute cvjetove slične suncokretu, ali manje u prečniku, tek 4-8 centimetara.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close