IshranaZdravlje

Zanimljive činjenice o vodi koje možda niste znali

Bez obzira na najnovije trendove u zdravom prehrani, najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje je konzumiranje dovoljne količine vode. Sve se češće događaju problemi ljudi s dehidracijom. Moderan način života nam često ne daje vremena ni za najosnovnije stvari poput koncentracije na dovoljnu hidrataciju organizma.

Najbolje je dnevno popiti 2,2 litara vode odnosne 9 čaša.

Ako to ne učinite može doći do dehidracije koja može biti blaža i teža. Simptomi blage dehidracije su: grčevi mišića, vrtoglavica i glavobolja. Ljudima koji često ne hidratiraju svoj organizam dovoljno ta loša navika može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dehidracija ima tendenciju da se najčešće dogodi tijekom ljetnih mjeseci kada tijelo zbog visokih temperatura troši najviše tekućine. Voda regulira tjelesnu temperaturu, štiti bubrege te je na vrhu popisa najpotrebnijih hranjivih tvari ljudskom organizmu.

Konzumacija vode treba biti veća kod pretilih osoba ili onih koji žive na visokoj nadmorskoj visini ili pak rade u iznimno vrućim vremenskim uvjetima. Zanimljiv je učinak vode i kave. Naime, kofein iz kave ne dovodi do dehidracije. Ali ako inače ne pijete kavu onda kad je popijete ona će djelovati kao diuretik i crpiti će vodu iz tijela. Međutim, ako pijete kavu redovito vaše tijelo će se na to naviknuti i učinak neće biti isti. To jest, ukoliko svakodnevno ispijate kavu ona neće utjecati na smanjenju razinu vode u organizmu.

Hidratacija koja se dobiva iz hrane je jednako dobra kao i od obične vode za piće. Čak i ako ste jako žedni, 1 ili 2 čaše vode odmah će ugasiti vašu žeđ te će vas hidratizirati. Voda je dio ljudskog organizma i treba uvijek veliku pažnju posvećivati tome da je naš organizam ima dovoljno. Nedovoljno vode u tijelu dovodi od ozbiljnih zdravstvenih poteškoća. Posebno je dobro jesti voće i povrće koje se sastoji od oko 90% vode.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close