IshranaVijestiZdravlje

Crna čokolada smanjuje krvni tlak

Već smo u par navrata spominjali crnu čokoladu, i njezina pozitivna djelovanja na kardiovaskularni sustav u čovjeka.

Ovu priliku koristimo da vam kažemo kako je crna čokolada dobra i zbog toga što ona jako dobro snižava visok krvni tlak.

Potrebno je da pojedete tek dvije kockice crne čokolade dnevno, da bi osjetno smanjili povišeni krvni tlak.

Već je poznato da je čokolada u malim količinama zdrava, ali se do sada nije znalo da crna čokolada, bogata kakaom i s malo šećera i masnoće, može da smanji krvni tlak. Naime to je jako važno otkriće iz više razloga, pa da spomenemo samo kako se radi o jako ukusnoj i dostupnoj namirnici, dok sa druge strane ona ima jako efikasno djelovanje. Znamo već da se visok krvni tlak naziva i tihim ubojicom, što konzumiranju crne čokolade daje samo još veći značaj.

Do ovog se otkrića došlo ispitivanjem grupe od 44 osobe od 56 do 73 godine starosti, među kojima je bilo 20 muškaraca i 24 žene, u periodu od siječnja mjeseca 2005. godine sve do prosinca 2006. godine.

Učesnici su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je tijekom 18 tjedana uzimala svaki dan dvije kockice crne čokolade ili 6,3 grama čokolade koja sadrži 30 miligrama polifenola. Druga grupa je konzumirala istu količinu, ali bijele čokolade, koja ne sadrži polifenole. Polifenol je supstanca, odnosno jako snažan antioksidans, koji se nalazi u brojnim biljkama i voću, kao što je grožđe i ima osobinu da opušta arterije i samim tim i tlak u njima. Naučnici su konstatirali na kraju istraživanja da su osobe koje su uzimale crnu čokoladu imale znatno manji krvni tlak, bez promjene tjelesne težine i krvne slike, odnosno povećane glukoze i lipida u krvi.

Tlak se nije promijenio u drugom slučaju, odnosno kod grupe koja je konzumirala bijelu čokoladu bez polifenola.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close