Recepti

Dali znate što je skuta?

Skuta je odlična namirnica, bogata aromom, no koju je na žalost, zbog sezonskog karaktera i ograničenih količina dosta teško nabaviti.

Da napišemo par riječi o skuti, onoj svježoj, ovčijoj…

Skuta, odnosno drugi sir – Riječ je o siru, takozvanom albuminskom siru koji se radi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je dosta znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha ili provari. Od ostalih imena kojima ljudi nazivaju ovu vrstu sira najpoznatije je ricotta kod Talijana. Skutu u Bugarskoj nazivaju izvara, a u Francuskoj serac ili seret, u Njemačkoj Ziger, a u Engleskoj albumin cheese. U regijama Hrvatske zabilježeni su još i slijedeći nazivi za skutu – urda, furda, hurda, bjelava ili cvarog.

Pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do 10 dana.

Iako se skuta može proizvoditi i iz drugih vrsta mlijeka, gurmani tvrde kako je ovčja skuta, osobito ona koja dolazi s Paga, prava poslastica.

Mlijeko koje daju paške ovce prebogato je mliječnom masnoćom. Nakon što sirari naprave sir, sirutku koja je ostala zagrijavaju, uz lagano miješanje, do vrenja. Tijekom vrenja iz sirutke se izdvaja drugi sir, kojega na Pagu zovu SKUTA, mekan i topljivi koji se jede kao namaz ili nadjev kolačima i palačinkama. Sirotka u kojoj je ostavljena skuta služila je kao piće, a surotvom bez skute hranile su se svinje koje su davale posebni, paški, pršut, još jedan prehrambeni specijalitet otoka.

Od skute i maslac i sapun – Paška žena maslo je pravila u stapu tukući skutu kojoj je dodavala vodu. Tuklo bi se dugo, dugo a na kraju bi na površinu isplivao najfiniji maslac koji se maže na kruh. Kad ga se prokuha dobije se maslo za kolače, začin za palentu ili rižu i druga jela. Na kraju procesa, iz mlaćenice koja je ostala nakon što se odvojilo maslo, kuhanjem se izdvajala skuta, zvana „skutina“ koju se posebnim procesom prerađivalo u sapun za pranje odjeće.

Izvor: Recepti.hr

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close