IshranaLjekovita biljka

Djelovanje patlidžana na naše zdravlje

Patlidžan je kod nas prepoznatljiv po svojem obliku i jarko ljubičastoj boji. No, patlidžani zapravo dolaze u različitim oblicima i bojama. Ima ih duguljastih, tankih, ljubičastih, bijelih i zelenih. Bez obzira na oblik ili boju, svi patlidžani sadrže mnoge korisne hranjive tvari i spojeve koji koriste ljudskom zdravlju. U ovom ćemo se članku uglavnom fokusirati na nama najpoznatije – ljubičaste patlidžane.

Jedna šalica narezanog patlidžana sadrži 20 kalorija, 0,8 grama proteina i gotovo 5 grama ugljikohidrata. Ima i 2,5 grama vlakana što je 10% preporučene dnevne količine vlakana koju moramo unijeti u organizam te je bogat vitaminima, željezom, kalijem i magnezijem.

Mnoge prehrambene dobrobiti dobivene su konzumiranjem kože iz povrća. Isto tako, kod patlidžana je koža puna vlakana, kalija, magnezija i antioksidansa. Zapravo, njegov kemijski sastav nam ukazuje na to da je izvrstan za čišćenje organizma. Uvijek je rangiran među top 10 povrća po top kriteriju.

Konzumiranjem voća i povrća štitimo organizam od bolesti te mu dajemo dodatnu energiju. Tako i patlidžan, osim svega navedenog, koristan je u borbi protiv pretilosti, smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih bolesti te osigurava zdrav ten i kosu. Ovo povrće nam daje puno energije te se, kao snažan antioksidans, bori protiv viška kilograma.

Vlakna, kalij i vitamini B i C koje sadržava patlidžana su neke od ključnih tvari za zdravlje srca. Budući da je bogat tim flavonoidima smanjuje rizik od smrti uzrokovane problemima sa srcem. Čak i mala količina flavonoida je vrlo korisna.

Neke su studije dokazale i smanjenje razine kolesterola kod osoba koje su počele konzumirati patlidžan. Istraživanja također pokazuju da sprječava upale u mozgu te olakšava protok krvi u mozgu. To pomaže u sprječavanju mentalnih poremećaja i poboljšanje sposobnosti pamćenja.

Kao ni s drugim voćem i povrćem, ni s patlidžanom ne možete pogriješiti. Njegova svojstva su blagotvorna za organizam.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close