IshranaSavjeti

Do sada se mislilo da su nezdrave, i onda totalni preokret!

Internet je pun savjeta, što jesti, kako i kada. Za mnoge namirnice se kaže da su nezdrave, za neke pak da ih treba jesti, a ono što je najgore jeste činjenica da je takvih informacija previše i one su često kontradiktorne.

Uvijek je dobro imati na umu da je prirodno dobro, te da ne valja pretjerivati ni sa čim. Ako se toga držite nećete požaliti.

Za maslac se do nedavno mislilo da je nezdrav, da deblja te da ga valja izbjegavati kako god. Na tom planu se pojavio margarin, koji je sintetizirano mastilo, pa znamo što danas za njega govore, te kako se svi opet vraćamo prirodnom maslacu. Ipak, ne valja pretjerivati ni u maslacu, no stručnjaci tvrde da zasićene masti koje prirodno nastaju, poput onih u maslacu, zapravo mogu djelovati pozitivno na naše tijelo. Oni dalje navode, da su masti u maslacu daleko bolje za nas nego one pronađene u margarinu.

Jednako kao i maslac, i sir obiluje zasićenim mastima i kalorijama. Istovremeno je dobar izvor nutrijenata kao što su kalcij, vitamin A, B12, cink i fosfor. Također sadrži i konjugiranu masnu kiselinu, životinjski protein koji je povezan s prevencijom raka.

Čokoladno i obično mlijeko su bili na zlu glasu. Danas se priča drugačije. Čaša čokoladnog mlijeka ima savršen omjer ugljikohidrata i proteina (3:1) i odlično je za konzumiranje nakon tjelovježbe zbog kalcija i natrija. Još je bolje ako možete doći do čokoladnog mlijeka od tamne čokolade.

Kava je uvijek dobra tema za raspravu. Mislilo se da je loša po naše zdravlje. Danas naučnici kažu da ne samo da podiže razinu energije i koncentracije već su nedavna istraživanja pokazala da pomaže u zaštiti od dijabetesa i Alzheimerove bolesti. Naravno, ako ne pretjerate sa šećerom ili pijete više od 3 šalice dnevno jer to kao nuspojavu može imati anksioznost i nesanicu.

Banane prije nisu bile baš omiljeno voće. Naime, smatralo se da banane debljaju te da ih treba izbjegavati. Danas se misli da banane nekada mogu pomoći i kod mršavljenja. Bogate su kalijem, antioksidansima, vitaminom C i vlaknima. Banane također podižu razinu dopamina, neurotransmitora odgovornog za dobro raspoloženje.

Ako ste pročitali tekst, lako ste mogli doći do zaključka da je ključ zdravog u prirodnom i umjerenom.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close