Ljekovita biljkaRecepti

Domaći čajevi kao zamjena za ruski i kineski čaj – Koji čaj je dobra zamjena?

Predstavljamo vam neke ‘domaće’ čajeve koji lako zamjenjuju nekad teže dostupan ruski ili kineski čaj. Koje su to vrste čaja?

Pisali smo dosta puta o ljekovitosti zelenog ili crnog čaja. Spomenuli smo tu i Matcha, kao i žuti čaj. Sve su to zaista ljekoviti topli napitci, ali je zanimljivo da svi dolaze od iste biljke.

Razlika je, naime u načinu pripreme biljke od koje se izrađuju ti čajevi, ali o tome drugom prilikom.

Sada se želimo osvrnuti na neke biljke od kojih se prave takozvani domaći čajevi, odnosno čajevi od biljaka koje rastu na našem podneblju. I ove biljke su jako ljekovite, ali ćemo spomenuti one koje imaju djelovanje slično djelovanju vrstama čaja koje smo naveli na samom uvodu ovog teksta.

Dakle, ukoliko želite uživati u toplom napitku, pripremljenom od naših domaćih biljaka, a imati sve prednosti zelenog ili crnog čaja, slobodno se poslužite sljedećim vrstama čaja.

U nastavku su neke vrste čaja koje mogu da zamijene zeleni ili crni čaj

Pomiješajte po 4 žlice cvijeta lipe, kamilice, lista jagode i nane, te 3 žlice bazgovog cvijeta. Od te mješavine jednu žlicu prelijte s 4 decilitra ključale vode. Ostavite poklopljeno nekoliko minuta.

Čaj se pije svakom zgodom, a dobar je jer čisti krv i liječi živce.

Drugi čaj se priprema od lazarkinje, matičnjaka, kamilice i lista kupine u jednakim količinama. Mješavinu za čaj dobro promiješajte, uzmite jednu žlicu i prelijte ju sa 4 decilitra proključale vode.

Dobar je i čaj od usitnjene mješavine od po 2 žlice lišća naranče i majčine dušice. Dobro promiješajte i od dobivene mješavine uzmite 2 žlice i prelijte ih s pola litre ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 5 do 10 minuta. Nakon toga se ocijedi, po želji zasladi i doda soka od limuna.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close