IshranaZdravlje

Evo za što su sve dobre sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže jako puno pozitivnih elemenata, pa su jako često preporučene kao dodatak prehrani sve u cilju održavanja zdravlja i ljepote.

Pročitajte zanimljive detalje u vezi sjemenki lana.

Jako su zdrave i korisne za našu probavu. Prva su namirnica koja se preporuča u slučaju zatvora ili otežanog pražnjenja crijeva, ali to je samo mali dio iskoristivosti ove namirnice. U nastavku pročitajte kada se sve mogu iskoristiti sjemenke lana.

Sjemenke lana se koriste od davnina, sve tamo od drevnih civilizacija i kultura. Arheološki dokazi daju nam vjerovati da su se sjemenke lana koristile još od vremena vladanja kraljice Nefertiti u Egiptu. Zbog čega su sjemenke lana tako korisne, odnosno ljekovite?

U nastavku pogledajte nekoliko prednosti konzumiranja sjemenki lana.

Sjemenke lana su jako ljekovit dodatak prehrani – To sjeme se osim u prehrambene svrhe, koristi i kao ljekoviti dodatak. Lan je poznat po tome što smanjuje razinu kolesterola. Laneno sjeme, ako konzumirate svakodnevno, zajedno sa vodom, možete osigurati potrebne količine vlakana kako bi vaša probava bolje i zdravije radila.

U lanenim sjemenkama pronalazimo znatne količine omega 3 masnih kiselina – Najbolja stvar koju vam nekoliko žlica lanenog sjemena može dati jesu omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline su općenito prisutne u ribljem ulju, no ako vam riba nije često na jelovniku, lanene sjemenke su odlična zamjena.

U lanenim sjemenkama pronalazimo i linoleinsku kiselinu – Laneno sjeme sadrži i linoleinsku kiselinu. Za ovu kiselinu se zna da pomaže u smanjenju upala koje uzrokuju kronične bolesti srca, artritis, dijabetes, astmu i druge.

Snižava kolesterol – Velika količina vlakana u lanenim sjemenkama je odgovorna za snižavanje kolesterola. Visoke količine vlakana će vam pomoći da se osjećate puni, tako da ćete manje jesti, a vaš šećer u krvi će se stabilizirati.

Laneno sjeme je pravi biljni estrogen – Lanene sjemenke sadrže lignane, to su biljni estrogeni, koji promiču plodnost, smanjuju rizik od raka dojke i smanjuju simptome menopauze.

Naveli smo samo neke beneficije od konzumiranja sjemenki lana. Svakako vam preporučujemo da ih uvrstite u vašu prehranu, recimo kao dodatak kuhanim jelima. Jednostavno prije nego poslužite jelo, u njega ubacite svježe mljeveno laneno sjeme.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close