Zdravlje

Iščašenje: Kako liječiti uganuće zgloba?

Saznajte što možete uraditi kada imate uganuće, odnosno iščašenje zgloba. Koje obloge možete staviti i kako da zglob zacijeli? Uganuće se može liječiti i prirodnim lijekovima.

Napisat ćemo kako se liječi uganuće, kako se stavlja oblog i koji lijek koristi kod uganuća zgloba.

Uganuće zgloba

Kako liječiti uganuće?

Ako imate, uganuće zgloba možete sami liječiti kod kuće. Sami uradite terapiju da smanjite oteklinu i iščašenje.

Gavez je odličan za uganuće zgloba. Mažite zglob kremom od gaveza. Nakon što se krema upije, na uganuli zglob stavite vrećicu sa ledom. Zdrobite led da bolje uhvati površinu zgloba.

Crveni luk je još jedan dobar lijek za uganuće. Narežite crveni luk na tanke ploške i sa njima obložite po nateklom zglobu. Zamotajte da luk bude prislonjen na zglob. Nakon par sati ponovite. Crveni luk će posebno biti djelotvoran ako je zglob već otekao i poplavio.

Svježi listovi bokvice mogu se omotati oko zgloba. Najbolje je listove izgnječiti, pa ih omotati oko zgloba pomoću mokre krpe koju ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Naravno, nemojte da se krpa zaledi, jer je nećete moći omotati.

Što još možete učiniti kad uganete gležanj?

Odmorite nogu, da bi lakše zacijelila. Isto vrijedi ako ste uganuli zglob na ruci. Ako je iščašen zglob noge, dobro bi bilo da mogu stavite na povišeno mjesto.

Led će pomoći i svakako ga iskoristite. Ako nemate neki od spomenutih prirodnih lijekova, da bi ublažili oticanje zgloba svakako na njega stavite led. Tako će zglob manje nateći, i manje će da boli. Najbolje je uzeti vrećicu nekog zamrznutog povrća, ili kockice leda koje smrvite i stavite u vrećicu. Led čuvajte na gležnju (ili gdje se pojavila oteklina) oko 20 minuta. Nemojte pretjerivati, jer zavoj treba popustiti radi cirkulacije. Nemojte spavati sa ledom na oteklini.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close