IshranaSavjeti

Jako važne činjenice u vezi cikle koje svakako trebate znati

Cikla obiluje vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet, štite od sezonskih prehlada, ali i poboljšavaju opće stanje organizma. Da bi iskoristili maksimum ove povrtne biljke dajemo vam savjete kako izabrati najsvježije plodove, gdje ih pohraniti i što s njima skuhati.

Korjenasti plod cikle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNA, pa se njegova konzumacija osobito preporučuje trudnicama.

S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B skupine dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji.

U konzumaciji ne treba izostaviti ni zelene listove cikle koji su bogati željezom, kalijem, magnezijem, kao i vitaminom C. Pored svega spomenutog važno je znati da u 100 grama cikle pronalazimo tek 37 kalorija i nula posto masnoća pa se preporučuje kod osoba koje žele skinuti kilograme, ili održati težinu. Evo na što sve morate paziti kako bi izvukli maksimum iz njenog ploda.

Kuhanu ciklu najpametnije je guliti u rukavicama, jer bi u protivnom mogli obojiti prste i dlanove u jaku, tamno crvenu boju.

Prvi savjet je da uvijek kupujete svježu ciklu – Kad kupujete ciklu birajte manje i tvrđe glavice, a izbjegavajte one koje su vidljivo oštećene i suhe. Ako se ovo korjenasto povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pozornost na njihovu svježinu, pa posegnite za komadima koji dolaze s čvrstim i hrskavim zelenjem.

Pametno pohranjujte povrće, da vam duže ostane upotrebljivo. Svježe plodove cikle možete pohraniti u plastičnu vrećicu te čuvati u hladnjaku do čak tri tjedna. Ne zaboravite samo odstraniti zelene listove od korjenastog ploda, jer će oni početi trunuti nakon dva do tri dana.

Ciklu kuhajte u kori – Ciklu valja kuhati i peći u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. S druge strane termička obrada oguljene cikle transformirat će njenu lijepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća.

Ostavite dva do tri centimetara stabljike prije nego što krećete s kuhanjem, kako crvena boja ne bi ‘iscurila’ s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako ciklu poprskate limunovim sokom, octom ili nekom sličnim prirodnim izvorom kiseline.

Kako smo već spomenuli, gulite ciklu u rukavicama – Crvena boja cikle ostavit će trag na vašem tanjuru i hrani, ali i na rukama. Kad gulite ciklu od kore obavezno nosite kuhinjske rukavice.

Eksperimentirajte s okusima – Cikla se kod nas najčešće kuha, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. No ovo povrće možete iskoristiti i na brojne druge načine. Odlično se sljubljuje s drugim korjenastim povrćem zapečenim u pećnici i posluženim uz crveno meso, pristaje uz voće jakih aroma poput ananasa, a odlično se kombinira i uz ovčji sir.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close